Prop de 3.000 barcelonins participen en un estudi que té l’objectiu de reduir el consum d’antibiòtics en una de les patologies respiratòries més freqüents: la tos. En l’estudi hi ha professionals d’atenció primària (CAP) de 20 centres de l’Institut Català de la Salut. Es tracta de trobar alternatives per limitar la resistència dels humans als antibiòtics provocada per un ús abusiu d’aquests medicaments. De fet, segons dades de la Unió Europea,  l’any 2050 podrien morir 10 milions de persones per infeccions que ja no es podran tractar o bé per intervencions que seran d’alt risc precisament per la resistència que estem desenvolupant als antibiòtics.

L’estudi provarà l’efectivitat de dues tècniques. D’una banda, la tècnica diagnòstica PCR que, amb una punxada al dit i amb només tres minuts, permet distingir les infeccions greus de les lleus, per a les quals no calen antibiòtics. L’altra tècnica consisteix a informar el pacient sobre la tos, els símptomes i la durada, per empoderar-lo i potenciar l’autocura.

Una trucada comprovarà l’eficàcia del tractament

Els pacients es dividiran en quatre grups: a uns els farà la prova PCR, a uns altres els lliurarà un fullet i informació sobre la tos, a un altre grup els faran totes dues tècniques, i amb el quart se seguiran els procediments habituals. L’estudi tindrà una durada de sis setmanes i, quan passin, es farà una trucada als pacients per veure si han tingut alguna recaiguda o si han pres més antibiòtics, per veure l’efectivitat dels tractaments.

El treball estudia la tos perquè és un dels motius de consulta freqüent als ambulatoris, i sovint es tracta amb antibiòtics. De fet, més de la meitat de les infeccions respiratòries es tracten amb aquests medicaments però, en canvi, en casos com el de la bronquitis aguda els beneficis clínics són limitats. L’estudi permetrà comprovar si reduint l’ús d’antibiòtics, i també les visites als centres d’atenció primària, s’obtenen els mateixos resultats de salut.