El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha explicat aquest dimarts que el govern s’ha marcat el 15 de gener com a data límit per decidir si finalment se celebraran les eleccions convocades pel 14 de febrer. En el marc de la reunió de la taula de partits d’aquest dilluns, Solé ha dit que s’hi va acordar “disposar d’una eina” per concretar els criteris epidemiològics que garanteixin la celebració de les eleccions “i, en cas d’excepcionalitat, el possible ajornament”.

El titular del departament ha concretat que s’ha definit un quadre d’escenaris per prendre la millor decisió. Els grups parlamentaris tornaran a reunir-se l’11 de gener per estudiar la situació del moment i la viabilitat de la celebració dels comicis. Solé s’ha mostrat convençut que el 14 de febrer es podran celebrar unes “eleccions segures i amb tota normalitat”, però ha remarcat que “cal estar amatents a la realitat de cada moment“.

El govern, després d’escoltar les propostes dels partits, també ha decidit fer una tramesa única a la ciutadania amb totes les butlletes, amb l’objectiu de reduir la interacció social i que la ciutadania pugui preparar-se el vot des de casa. El vot per correu es podrà sol·licitar a través d’un certificat digital com l’idCAT.

Hores reservades per a personal de risc

Solé ha matisat la proposta de franges horàries recomanades per exercir el vot avançada fa unes setmanes, que ha quedat de la següent manera:

  • De 9 h a 12 h: persones de risc
  • De 12 h a 19 h: població en general
  • De 19 h a 20 h: persones en quarantena per contagi o contacte estret

El Consell Executiu també ha aprovat un decret en què es defineixen altres normes complementàries per adaptar les eleccions a la situació de pandèmia pel coronavirus. Una d’aquestes mesures serà l’habilitació d’un responsable de seguretat sanitària designat pels ajuntaments per cada col·legi electoral.

El calendari electoral, en marxa

Mentrestant, quan falten menys de dos mesos per al 14 de febrer, el govern ha fet públic el calendari amb què es treballa fins a la jornada dels comicis. Un cop publicada ja la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions, el 2 de gener és la data límit perquè els partits presentin les candidatures a la Junta Electoral. Com a molt tard el 15 d’aquest mateix mes es decidirà si hi ha eleccions o no el 14 de febrer i, en el cas que sí, la campanya electoral començarà la mitjanit del 29 de gener i finalitzarà el 12 de febrer.

Per tant, el dia 13 de febrer és la jornada de reflexió prèvia a la celebració dels comicis, el dia 14.