El govern català aposta per una jornada electoral dividida en franges horàries per garantir que tothom qui vulgui pugui votar. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha plantejat aquest escenari als grups del Parlament en la primera trobada per abordar les eleccions catalanes del 14 de febrer en el context actual de pandèmia.
La Generalitat ha posat sobre la taula sis documents de treball que aborden diferents aspectes de l’organització electoral. Tal com apunta l’agència EFE, un d’aquests documents proposa tres franges horàries concretes: el matí, per als col·lectius de risc; la part central del dia, per al conjunt de la població, i la franja entre les 20 i les 21 h es reservaria per a positius per coronavirus, contactes estrets i casos sospitosos de tenir el virus.
Aquest plantejament forma part del conjunt d’estratègies de les eleccions del 14-F presentades aquest divendres, també amb el vistiplau dels departaments de Salut i Interior. Així, el govern català diu voler aconseguir unes “eleccions segures” i que garanteixin el dret a vot a tothom.
La suspensió de les eleccions, en suspens
La primera jornada d’aquesta taula entre govern i grups parlamentaris ha servit per debatre els diferents escenaris per a la celebració de les eleccions. Concretament, es vol definir conjuntament en quins casos estarien garantits els comicis, tenint en compte les dades epidemiològiques.
Tal com apunten mitjans de comunicació com TV3 i d’acord amb els documents amb què treballa el govern català, aquest preveu que les eleccions al Parlament es puguin celebrar si s’està, com a màxim, en la situació epidemiològica actual, és a dir, en el tram 1 de la desescalada. Ara bé, es planteja la possibilitat d’ajornar els comicis en dos casos: quan hi hagi decretat un confinament total o quan s’estigui en un escenari similar al de les pitjors setmanes de la segona onada del coronavirus.
El govern ha valorat positivament el “clima propositiu” de la taula de partits i els ha emplaçat a una nova reunió el 21 de desembre.