S’han endut la pitjor part de la pandèmia, però seran les primeres a tenir la vacuna contra la covid-19. betevé ha pogut saber que aquest dimarts les residències de gent gran ja han començat a rebre el consentiment informat, és a dir, el full que usuaris i familiars hauran d’omplir tant si volen vacunar-se com si no. En alguns centres també se’ls ha explicat el protocol a seguir, amb una intenció: que la vacunació arrenqui diumenge 27 de desembre, tal com va anunciar el Ministeri de Sanitat.

El formulari que Salut ha fet arribar ja a algunes residències de Barcelona

Si tot va sobre el previst, 500 infermers es repartiran per Catalunya, 120 a Barcelona, i rebran les dosis tant ancians com treballadors. Però abans de tot plegat es tem per una data: el dia de Nadal. La patronal de residències, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), demana responsabilitat a tothom a les portes de la vacuna. “No val la pena sortir per un dinar si poses en risc no només el teu familiar, sinó tota la residència“, apunta Monste Llopis, directora general d’ACRA.

Set dies d’aïllament després d’una sortida

El pla de Nadal pactat entre ACRA i el Departament de Salut no permet sortides curtes de residents. Només d’un mínim de tres dies i, quan l’usuari hi torni, haurà d’estar almenys set dies aïllat. Les mesures també inclouen extremar precaucions en visites i passeigs i entre el personal. Un pla que, segons la Coordinadora de Residències 5+1 ─que agrupa familiars de diversos centres─, és “una trampa” i ja s’assegura, diuen, que els ancians no surtin.

“Temps és l’únic que no tenen”

María José Carcelén, de la Coordinadora, explica que moltes famílies no poden tenir l’avi o àvia tants dies a casa perquè no tenen un pis adaptat o bé han d’anar a treballar. Acusa Salut i residències de no tenir en compte la gent gran. “S’haurien de posar tots els mitjans perquè aquestes persones [els usuaris] puguin tenir un Nadal que no sabem si serà l’últim. Estem parlant de persones vulnerables i temps és l’única cosa que no tenen“, sentencia.