Els treballadors de Metro han decidit aquest dijous no tornar a la vaga. Almenys aquesta tardor. La votació s’ha fet a la tarda després d’una jornada intensa amb una assemblea que ha començat a les  les 9.30 h del matí. Després dels 100 dies de gràcia que han deixat al govern de BComú i el PSC per acostar posicions amb el nou Ajuntament, la plantilla ha decidit no reprendre les aturades i continuar les negociacions per reclamar la millora del conveni laboral. El que sí han aprovat és presentar una denúncia davant dels tribunals de l’actual conveni (per evitar que es prorrogui de forma automàtica i poder negociar-ne un altre).

El personal de Metro vol seure a la taula de negociació amb TMB amb alguns punts imprescindibles: les jubilacions; els acomiadaments improcedents (volen que quan un jutge dictamini que l’acomiadament és imporcedent, l’empresa readmeti el treballador immediatament); la borsa de treball; garanties que l’automatització dels combois no es tradueix en la pèrdua de llocs de treball;  i l’altra gran polèmica, la crisi de lamiant al metro.

 

L’assemblea arriba després que TMB hagi conclòs que no hi ha cap rastre d’amiant a l’aire del suburbà. Tot i els resultats de l’anàlisi, el comitè continua reclamant a l’empresa que assumeixi la responsabilitat en aquesta qüestió.

L’última jornada de vaga convocada pels treballadors del metro va ser el 24 de maig, unes aturades parcials que van tenir en general poca incidència a trens i andanes.

La demanda dels treballadors

La demanda principal dels treballadors és que TMB assumeixi directament la responsabilitat en la crisi de l’amiant i que gestioni la problemàtica. Acusen la direcció de l’empresa de minimitzar les conseqüències que comporta la inhalació d’aquest material per a la salut, així com de no aportar tota la informació a la plantilla.

 

A banda de les convocatòries de vaga, els sindicats han convocat manifestacions en els últims mesos.