Llueixen una boina vermella i una samarreta blanca senzilla en què resa, en anglès, “Guardian Angels”. La coneguda patrulla ciutadana originària dels Estats Units ja actua a Barcelona. Els integrants de la banda es van posar en marxa fa unes setmanes degut al rebombori per l’augment dels furts i els robatoris amb violència a la ciutat. Diuen que volen “dissuadir els delictes” i així ajudar autoritats i administracions en la lluita contra la inseguretat. Fonts pròximes a betevé han confirmat que aquest dilluns han estat pel Raval i, de fet, també se’ls ha vist a la línia 1 del metro.

Els Guardian Angels surten de l’estació de Paral·lel

La banda està formada per cinc membres, tot i que són quatre els qui patrullen. La cinquena persona és l’encarregada d’instruir classes de defensa personal. Un dels integrants dels Guardian Angels a Barcelona, Mike Henstridge, ha explicat fa unes hores a través de Twitter que estan movent-se pels barris, com la Barceloneta, per conèixer el terreny i fer “contactes amb la comunitat”. De fet, les xarxes socials del grup bullen des de fa uns dies, sobre tot el seu perfil a Facebook, en què ja hi ha fotografies seves a la plaça de la Universitat, Ciutat Vella o la parada de metro de Navas, a l’L1.

Els Mossos veuen bé que els ciutadans col·laborin, però amb límits

Els Mossos d’Esquadra agraeixen la col·laboració dels ciutadans a l’hora de facilitar informació i recursos gràfics si han estat testimonis d’algun delicte. Ara bé, insisteixen que la tasca a peu de carrer —actuar contra els furtadors i carteristes, per exemple— és exclusiva dels policies perquè es pot posar en risc la integritat de les persones, i són els agents els qui “tenen la formació per actuar”.

No descarten que, en cas d’enfrontament entre patrulles urbanes i presumptes delinqüents, es facin identificacions a totes dues parts. Actualment el grup està en converses amb la policia catalana per saber què poden fer i què no a l’hora d’actuar en un cas de delicte.

Lloc de naixement dels Guardian Angels: el Bronx

La patrulla novaiorquesa acumula 40 anys d’història. Va néixer el 1979 al Bronx, quan un grup de ciutadans es van organitzar farts de la criminalitat i la inseguretat a la zona. Es va crear, bàsicament, amb dues intencions concretes: impulsar programes per rehabilitar espais públics degradats i muntar patrulles d’auxili al carrer per inhibir i prevenir els delictes. Ara ja estan presents a una quinzena de països i gairebé 140 ciutats, entre les quals, Barcelona.