Qui són els Guardian Angels?

Tot va començar fa 40 anys al Bronx, a la ciutat estatunidenca de Nova York. L’origen dels Guardians Angels es remunta a l’altra banda de l’Atlàntic: l’any 1979, un grup de ciutadans es va organitzar per fer front a la delinqüència al carrer i amb el temps, la seva filosofia s’ha estès a més de 100 ciutats d’arreu del món. A Barcelona s’han constituït aquest agost i ja patrullen pels barris i també pel metro.

L’activista Curtis Sliwa és el fundador dels primers Guardian Angels. Segons expliquen a la seva pàgina web oficial, la línia d’actuació del grup és vigilar les comunitats en què els índexs de criminalitat són elevats i “empoderar” els ciutadans. De fet, estan formats en defensa personal ─no van armats─ i, relaten, a banda del patrullatge, també ofereixen nocions d’autodefensa al veïnat. Precisament aquesta és la filosofia que Nicole, veïna de Ciutat Vella, vol traslladar a la capital catalana.

Guardian Angels
Fotografia antiga dels Guardian Angels estatunidencs / @juliettelewis

Com han arribat els Guardian Angels a Barcelona?

Nicole viu a la ciutat des de l’any 2006, però la seva família és originària del Bronx. Va créixer allà, i va conèixer de prop com actuaven els Guardian Angels. Fins ara ha format part d’altres patrulles ciutadanes que s’han creat a Barcelona, però ha decidit desvincular-se’n per iniciar aquest projecte. Va recordar-los quan, rebuscant en un bagul de casa, va trobar la targeta de contacte que un integrant dels Guardian Angels ianqui li va donar quan era una adolescent.

A partir d’aleshores, va conversar amb ells i, fins i tot, afirma, han viatjat a la ciutat per assessorar-la. De moment, el moviment barceloní està format per cinc membres, quatre dels quals ja patrullen, però esperen poder-se estendre i guanyar integrants. Les últimes setmanes han rebut classes de defensa personal i, asseguren, estan en converses amb els Mossos d’Esquadra per saber què poden fer i què és competència exclusiva de la policia.

Com actuen?

Segons Nicole, la prioritat dels Guardian Angels a Barcelona és fer de vigilants, és a dir, dissuadir possibles furtadors o altres delinqüents tan sols amb la seva presència. De fet, rebutgen assenyalar els lladres i identificar-los a viva veu, per exemple, quan els detecten a l’interior d’un comboi de metro. Creuen que, d’aquesta manera, eviten crear alarmes innecessàries o sensació de por als ciutadans.

Ara bé, no descarten posar-se enmig d’un conflicte, intervenir en cas de furt o robatori i retornar les pertinences al propietari si li han sostret. També volen crear xarxa amb els veïns i ajudar, afirmen, en la inclusió d’alguns col·lectius vulnerables, com persones sense llar o menors migrants.

Crítiques d’Irídia i Mossos

L’arribada dels Guardian Angels a Barcelona ha encès les crítiques d’Irídia, el Centre de Defensa dels Drets Humans, i del sindicat dels Mossos d’Esquadra SAP-Fepol. Rebutgen aquesta iniciativa perquè, alerten, les patrulles ciutadanes poden augmentar el risc d’alarma i la conflictivitat social.