La plantilla de TMB ha començat aquest dijous una vaga d’autobusos a Barcelona a les portes de les Festes de la Mercè 2022. A primera hora del matí ja s’han vist piquets a les entrades de les cotxeres, com la d’Horta, que impedien la sortida dels vehicles. Els conductors de bus s’han situat a les portes de les cotxeres protestant amb una pancarta contra la presidenta de TMB, Laia Bonet.

Segons el Comitè d’Empresa, dels 1.100 busos que circulen, quasi 500 són serveis mínims. Afirmen que només 10 autobusos que no cobrien els serveis mínims han sortit a treballar i consideren que el seguiment de la vaga ha estat un èxit.

vaga bus

Desconcert i queixes entre els usuaris

Els busos van molt més plens del que és habitual. Segons els sindicats, la vaga està tenint força seguiment i els serveis mínims funcionen amb normalitat.

Els usuaris que a mig matí han s’han dirigit a les parades de bus de la Rambla del Carmel i a la ronda del Guinardó es queixaven del temps d’espera i que no tenien informació dels serveis mínims. Alguns, cansats d’esperar han optat per compartir un taxi. A la parada de l’estació de Sants, on s’han format llargues cues per agafar línies habitualment concorregudes com la 27 o l’H10, la majoria de passatgers no sabia que hi havia prevista una aturada i han lamentat la manca d’informació. “No hi ha enlloc cap cartell, la informació que donen és que van arribant amb la freqüència habitual, però no és així”. Precisament, gran part dels usuaris han conegut que hi ha una vaga convocada arran del cúmul de gent que han trobat en arribar a la parada. “No sabia que estava convocada, m’ha sorprès trobar tanta gent”, ha dit l’Estefania.

A les 12 h està prevista una assemblea a les Cotxeres de Sants per ratificar aquesta vaga que s’allargarà fins al 30 de setembre.

L’aturada és de 24 hores i segons ha decretat el Departament de Treball hi ha uns serveis mínims del 40 % en hores punta i del 20 % la resta del dia. La vaga es repetirà del 23 al 30 de setembre amb aturades parcials, coincidint amb la festa major de la ciutat.

Serveis mínims per la vaga d’autobusos a Barcelona

Els serveis mínims estableixen que quatre de cada 10 autobusos circularà entre les 6.30 i les 9.30 h i de 16 a 20 h per la vaga de 24 hores, prevista per aquest 22 de setembre. La resta del dia el percentatge es redueix fins al 20 %. També hi haurà un Bus del Barri per línia.

El comitè d’empresa ha convocat també aturades parcials de dues hores per torn del 23 al 30 de setembre: de 2 a 4 de la matinada, de 10 a 12 del matí i de 21 a 23 a la nit. En aquest cas, Treball ha decretat uns serveis mínims del 33 % per als dies 24, 25 i 26 de setembre, coincidint amb les Festes de la Mercè, i del 20 % del servei per a la resta de dies.

A banda, els treballadors han votat a favor de fer aturades permanents a partir de mitjans d’octubre amb caràcter indefinit: Aturades de dilluns a divendres, de dues hores per torn i afectant les hores punta.

Els motius de la vaga d’autobusos a Barcelona

CGT i i l’ACTUB (Associació de Conductors d’Autobusos de Barcelona), dos sindicats que han convocat la vaga, protesten per denunciar que les negociacions pel conveni col·lectiu estan estancades i reclamar millores salarials. Tot i les negociacions amb l’empresa, l’acord no ha estat possible.

La companyia d’autobusos assegura que mantindrà obert el diàleg fins a l’últim moment per intentar aconseguir un pacte amb la plantilla i apunta que l’empresa ha acceptat uns increments salarials del 2 %, el màxim que fixa la llei de pressupostos generals de l’Estat.