La iniciativa del bicibús a Barcelona celebra dos anys i continua estenent-se. Coincidint amb l’aniversari, s’ha estrenat aquesta setmana la ruta dels Indians – Sagrera i fa poques setmanes ho va fer la de la Font d’en Fargues. D’aquesta manera, ja hi ha 17 línies per anar en bicicleta a l’escola.

L’objectiu del bicibús és reclamar canvis de mobilitat a Barcelona perquè moure’s de manera sostenible sigui més fàcil i segur. Al mapa pots consultar el recorregut de cada ruta de bicibús i les escoles de Barcelona per on passa cada línia. Com si es tractés d’un autobús invisible, el bicibús està format per famílies amb infants que van a l’escola en bicicleta, patinet, patins o a peu.

Més dies de sortida del bicibús

Tot i que l’experiència va néixer a Vic, el bicibús s’ha desplegat ràpidament a Barcelona i continua creixent. Més enllà d’ampliar-ne el nombre de línies, també es treballa per augmentar els dies de sortida. La línia de Sant Antoni ha ampliat la freqüència i actualment surt a pedalar tots els dies d’escola, de dilluns a divendres. També hi ha tres rutes del bicibús de Sarrià que circulen dilluns i divendres: Bonanona, via Augusta i les Tres Torres.

Bicibús en set dels 10 districtes

Actualment, set dels 10 districtes tenen una línia de bicibús: l’Eixample, Ciutat Vella, Sant Andreu, Sant Martí, Sarrià – Sant Gervasi, les Corts i Horta-Guinardó. Entre les novetats d’aquest curs escolar 2022-2023 hi ha l’estrena de sis línies. A més de la d’Indians-la Sagrera i la Font d’en Fargues, també n’han arrencat quatre més: la del Fort Pienc, en marxa des del 14 d’octubre; la de les Tres Torres, que neix a Francesc Macià; la ruta de Pedralbes, que surt de manera esporàdica, i el bicibús de Vallvidrera, amb unes vistes excepcionals.

Més enllà de les noves línies, al districte de Sarrià – Sant Gervasi també hi ha novetats en els itineraris, ja que s’han ampliat alguns recorreguts. La ruta de la via Augusta, que existeix des del 2021, arrenca des de Gal·la Placídia en un dels dos torns, i no des de la plaça de Molina. També s’ha allargat la línia de la Bonanova, amb inici a la plaça de Kennedy. En aquest districte, les línies existents s’ajunten o se separen en alguns punts per donar servei a nou escoles.

Un protocol de bicibusos, en procés

El curs 2022-2023 va començar amb una trobada important entre els implicats en el projecte i el consistori. El 6 de setembre va tenir lloc la primera taula de mobilitat escolar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest mecanisme de comunicació va sorgir després que l’alcaldessa, Ada Colau, escoltés les reivindicacions de les famílies el curs passat.

Al damunt la taula hi ha la creació d’un protocol per unificar criteris a l’hora d’organitzar i gestionar un bicibús a Barcelona. Aquest document hauria d’estar enllestit en breu. Ara bé, els promotors del bicibús no volen que això suposi més control municipal ni traves.