Barcelona es prepara per a una festa de la Mercè 2022 multitudinària, la primera sense restriccions sanitàries per la pandèmia i aquest any posant especial èmfasi en la neteja. Segons ha informat l’Ajuntament, prop de 700 operaris reforçaran el servei durant tots els dies de la festa major i, a més, hi treballaran 70 vehicles extra. També es distribuiran més de 1.700 papereres de recollida selectiva de cartró. Aquest reforç extraordinari té un cost aproximat de 370.000 euros.

Els punts de la ciutat on s’incidirà especialment en la neteja són aquests, dividits per barris.

  • la Barceloneta: passeig Marítim i plaça del Mar
  • el Gòtic: plaça del Rei, la Rambla, Moll de la Fusta, plaça de Sant Jaume i voltants
  • la Ribera: Parc de la Ciutadella, plaça Comercial i passeig del Born
  • el Raval: plaça dels Àngels i rambla del Raval
  • l’Eixample Dret i Esquerre: plaça de Catalunya i Parc de Joan Miró
  • Sants: plaça d’Espanya, avinguda de la Reina Maria Cristina i zona del Castell de Montjuïc
  • Trinitat: Parc de la Trinitat i via Barcino
  • Sant Andreu del Palomar: recinte Fabra i Coats, plaça Can Fabra, carrer de Sant Adrià, carrer de Gran de Sant Andreu, Parellada, plaça d’Orfila, carrer d’Otger i plaça del Comerç
  • Sagrera: entorns de la Nau Bostik
  • Camp de l’Arpa i Sagrada Família: accessos a la Fàbrica Damm

A banda, s’incidirà especialment en la neteja a la zona de platges, com a la del Somorrostro i la de la Barceloneta. També hi haurà un reforç a la Zona Universitària i al Parc Central de Nou Barris.

Dispositiu de seguretat amb itineraris segurs

Pel que fa a la seguretat, aquestes seran les primeres Festes de la Mercè en què es faran servir drons per garantir la seguretat en els diferents esdeveniments. A més, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han preparat un dispositiu conjunt que inclou tasques de trànsit i controls preventius d’alcoholèmia i drogues. Una altra de les qüestions destacades és que els cossos policials establiran itineraris segurs que facilitin el desplaçament de les persones cap al transport públic. L’objectiu és prevenir violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

Segons ha explicat el consistori, aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents que ja estan establerts a zones com el Front Marítim, el Paral·lel, el barri del Poblenou i els districtes de Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi.

Límit d’aforament a la plaça de Sant Jaume

Amb la desaparició de les restriccions, també es preveu que tornin les aglomeracions habituals als voltants de la plaça de Sant Jaume. Per això es limitarà l’aforament, per tal d’evitar situacions de risc i en cas que sigui necessari es tancarà l’accés a la plaça. A més, des de dissabte, 24, i fins diumenge, 25 de setembre, aquests seran els accessos permesos: només es podrà entrar a la plaça pels carrers de Ferran, Jaume I i Bisbe. Els de sortida seran els carrers del Call, Mico, Llibreteria i Paradís.