Les Festes la Mercè 2022 són a tocar. Durant quatre dies, de divendres, 23, a dilluns, 26, hi haurà tot un reguitzell d’actes a l’aire lliure, com activitats infantils i els concerts de la Mercè. És per això que seran jornades en què caldrà estar pendent del cel. L’arribada d’una pertorbació farà que la Mercè d’enguany sigui molt variable i amb diversos moments de pluja. Els models meteorològics comencen a treure l’entrellat de com podria evolucionar la situació.

Una pertorbació marcarà el temps de la Mercè 2022

A partir de divendres, quedarem dins del radi d’acció d’una depressió que se situarà al nord de la península Ibèrica. A més, s’imposarà el vent de component marítim que arrossegarà una massa d’aire humida cap a Catalunya. Tot plegat és la combinació ideal perquè hi hagi nuvolades i algunes precipitacions que podrien ser intenses i abundants.

Amb els darrers mapes actualitzats, sembla que hi podria haver dues tongades clares de pluja: una primera tongada de pluja entre el vespre de divendres i dissabte a primera hora del matí i una segona entre la tarda vespre de dissabte i diumenge de matinada. A partir de llavors i al llarg de dilluns es podria repetir algun ruixat aïllat, però la probabilitat anirà minvant i a més hi haurà clarianes. Cal tenir en compte, però que això encara pot canviar.

Mapa de la probabilitat que dissabte s’acumulin més de 10 l/m2 en tot el dia. Font: model IFS / ECMWF

Ambient de setembre: fresca de bon matí

La temperatura tindrà tendència a baixar, però no s’espera fred. Ara bé, les matinades seran fresques i un jersei prim a primera hora de ben segur que no farà cap nosa, com és habitual per a aquesta època de l’any.

Per altra banda, els núvols i les estones de pluja afavoriran que la temperatura màxima no pugui pujar gaire més enllà dels 22 a 24 graus durant el cap de setmana. Per tant, no s’espera que faci calor, a diferència, per exemple, de l’any 2020.

El temps per la Mercè, dia a dia

Malgrat la incertesa que encara hi ha, amb els mapes actualitzats del matí de dimecres la previsió dia a dia per a Barcelona per la Mercè 2022 és la següent:

  • Divendres, 23: Matí variable i tarda amb algun primer ruixat. Serà a partir del vespre i nit quan la pluja guanyarà entitat i extensió. Anirà acompanyada d’aparat elèctric i podrà ser localment torrencial.
  • Dissabte, 24: Pluja força continuada de matinada, i fins al matí a primeríssima hora encara es podria escapar algun ruixat. Tot indica que al centre del dia hi podria haver una treva. A la tarda reapareixeran els xàfecs al prelitoral i, especialment a partir del vespre, arribaran també a Barcelona.
  • Diumenge, 25: Probabilitat elevada de pluja durant la matinada. Ja de bon matí s’obriran clarianes. Malgrat tot, no es pot descartar algun ruixat local al llarg de la jornada, sobretot al final del dia.
  • Dilluns, 26: Dia variable, amb ben pocs números que es pugui repetir algun ruixat. Serà el dia més tranquil.
Previsió per conjunts del model IFS. Les línies de la part inferior indiquen les opcions de pluja, mentre que les que hi ha a la part central de la gràfica, la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud). Font: ECMWF / Wetterzentrale