Foto: Daniel Blasco

Per primera vegada, durant les Festes de la Mercè, Barcelona farà servir drons per garantir la seguretat. Segons ha informat l’Ajuntament, seran un “element de suport i informació al servei operatiu per augmentar la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania”. Especifiquen que, en cap cas, les imatges que captin els aparells quedaran enregistrades. Serviran, bàsicament, per facilitar la feina al Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana.

Segons ha informat el consistori, aquesta tecnologia permet disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar en situacions d’emergències com, per exemple, en cas d’incendi. Els drons volaran com a màxim 15 minuts i les imatges sempre es visionaran en temps real. L’Ajuntament aclareix que els pilots volaran sota el comandament del cap de la intervenció i que no podran fer vols sense la supervisió d’un responsable. L’aparell disposarà de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu.

La revetlla de Sant Joan, el primer gran esdeveniment amb drons

Aquesta serà la segona vegada que Barcelona fa servir drons per garantir la seguretat en esdeveniments multitudinaris a la ciutat. La primera va ser durant la revetlla de Sant Joan. Els aparells van sobrevolar alguns dels espais amb més afluència com a mesura de prevenció d’incendis. Es van fer servir a les zones forestals i també a les platges per controlar els aforaments.

Controls d’alcoholèmia i restriccions de trànsit

El desplegament dels drons forma part del dispositiu de seguretat que es desplegarà durant les Festes de la Mercè. Segons ha informat el consistori, diversos carrers de la ciutat, especialment a la zona centre, veuran afectada la seva mobilitat habitual durant els dies de celebració. Per aquest motiu s’establirà un important dispositiu d’ordenació i regulació del trànsit per assegurar la seguretat i de la mobilitat de vehicles i vianants. Hi haurà prohibicions excepcionals d’estacionament als diversos punts de la ciutat que comptin amb activitats programades.

També s’establiran controls preventius d’alcoholèmia i drogues en aquells punts que puguin ser més sensibles per a la seguretat del trànsit i on hi hagi una concentració important de vehicles. La Guàrdia Urbana incrementarà el control d’establiments de venda de begudes alcohòliques i es treballarà per evitar la venda ambulant no autoritzada.

Itineraris segurs per prevenir violències masclistes

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra també establiran itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les Festes de la Mercè cap al transport públic. L’objectiu principal és prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques.

Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents que ja estan establerts de forma permanent a la zona del Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i els districtes de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi.