El ple municipal del mes de maig ha viscut un final crispat per la condemna de l’Ajuntament al desallotjament de romanesos executat pel govern de França quan Manuel Valls era ministre de l’Interior. La declaració institucional ha estat signada per BComú, PSC, JxC i ERC. Aquest últim grup ha portat el text al ple i ha estat una frase de la regidora Elisenda Alamany la que ha encès la polèmica. “Avui, la Barcelona oberta el reprova, senyor Valls, i ens preguntem si dimitirà“, ha dit després de llegir el text acordat amb la resta de grups en què en cap cas es menciona l’exministre francès.

La frase d’Alamany ha encès els ànims de comuns i el PSC. “Van de demòcrates i se salten les regles del joc“, li ha recriminat la socialista Laia Bonet, qui també ha acusat la regidora d’ERC de donar una “terrible lliçó d’antipolítica”. Més tard, l’alcaldessa, Ada Colau, ha lamentat el “mal ús” que ERC ha fet de la declaració institucional i ha dit que portarà el cas a la Junta de Portaveus. Finalment, Alamany ha retirat la frase.

Valls respon a la condemna del plenari

Malgrat la crispació viscuda, el protagonista de la declaració institucional era Manuel Valls, que tot i respectar la sentència del TEDH ha qualificat el text de l’Ajuntament d'”insult a la república francesa“. L’exministre de França ha aprofitat la seva intervenció per justificar el vot favorable dels comuns: “Colau viu del pecat original del meu vot fa un any i ara busca el perdó atacant-me”, ha dit. Però el president del Grup Municipal de BCN Canvi s’ha mostrat especialment decebut amb el PSC, de qui destaca la seva “manca total de lideratge, qualitat política i elegància”.

El text aprovat per la majoria dels grups qualifica el desallotjament de romanesos com “un exemple del pitjor nacionalisme excloent” i defensa Barcelona com una “ciutat oberta a totes les persones, sense importar la seva ètnia, llengua, religió, gènere o orientació sexual”.