túnel Glòries

El túnel de les Glòries de Barcelona en sentit Besòs ja és una realitat. Aquest dissabte, 6 de novembre, començaran a circular-hi els primers vehicles en sentit sortida de Barcelona. Es preveu que per aquesta galeria subterrània hi passin diàriament 35.000 conductors. Si aquest és el teu cas, aquí tens una guia pràctica per entendre com funcionarà el túnel de les Glòries abans de posar-te al volant.

L’entrada al túnel, per Gran Via amb Padilla

Un dels teus dubtes podria ser per on s’entra al túnel de les Glòries. Si vens per la Gran Via, en direcció sortida de Barcelona, entraràs directament al túnel quan arribis a la confluència amb el carrer de Padilla. També podràs entrar-hi si vens pel carrer de Padilla o de Lepant i gires cap a la Gran Via.

El túnel de les Glòries té una rampa amb un 7 % de desnivell

Després de passar un gran pòrtic amb senyals lluminosos que t’indicaran la velocitat recomanada i si estan tots els carrils oberts, arribaràs a una rampa de poc més d’un 7 % de desnivell que et conduirà a una profunditat de 25 metres. És el punt més profund d’aquesta construcció, que passa per sota de les línies de Rodalies i del metro.

Modera la velocitat, hi haurà un radar de tram

A la boca del túnel veuràs dos senyals que t’indiquen la presència d’un radar de tram. Tot i que està senyalitzat, encara no està instal·lat i no entrarà en funcionament fins que s’obri al trànsit l’altre túnel en sentit Llobregat.

Controlarà la velocitat dels vehicles al llarg de tot el recorregut del túnel, és a dir fins a la rambla del Poblenou. Segons la senyalització, la velocitat màxima és de 50 km/h.

radar tram túnel Glòries
Senyalització a l’entrada del túnel de les Glòries

El túnel de les Glòries transformarà la mobilitat de la zona

El túnel de les Glòries s’inaugura després de sis anys i mig d’obres. L’estrena d’aquesta galeria subterrània canviarà la forma de moure’s per aquesta zona de Barcelona. Durant els primers dies de funcionament del túnel podries trobar-te més trànsit de l’habitual. Aquesta és la previsió de l’Ajuntament de Barcelona, tot i que no preveu grans problemes de trànsit.

Tres carrils de circulació, dos per a vehicles i un per a busos

Quan entris al túnel et trobaràs tres carrils de circulació. Dos estan destinats al trànsit de vehicles privats i un, a busos interurbans. Aquest tercer carril és una de les novetats que incorpora el túnel de les Glòries, ja que no és habitual que els túnels de Barcelona incorporin un espai reservat al transport públic.

Quins vehicles poden utilitzar el túnel de les Glòries?

Els cotxes, les motos i els busos interurbans utilitzaran el túnel diàriament. Aquests vehicles no podran creuar la plaça de les Glòries per la superfície, que queda reservada per als desplaçaments en bicicleta o en alguna de les línies d’autobús de TMB.

La sortida del túnel, a la rambla del Poblenou

El túnel de les Glòries no té sortides intermèdies. Per tant un cop hi entris hauràs de recórrer 958 metres fins a arribar al final, situat a la rambla del Poblenou. Allà podràs decidir si et desvies per la sortida del carrer de Bilbao cap al lateral de la Gran Via o continues per la C-31 en direcció a Badalona.

Sortida del túnel de les Glòries a l’altura de la rambla del Poblenou

El túnel de les Glòries en sentit Llobregat s’inaugurarà el 2022

El consistori ja va apuntar que la inauguració d’aquesta construcció es faria en dues fases. De moment la plaça de les Glòries només es pot creuar de forma soterrada en sentit sortida de Barcelona. Segons l’Ajuntament, el túnel de les Glòries en sentit d’entrada a la ciutat començarà a funcionar a principis del 2022. Un cop acabin aquests treballs, s’iniciaran les obres del tramvia i de l’intercanviador de metro i bus.