Coincidint amb l’obertura del túnel de les Glòries en sentit Besòs, aquest dissabte, l’Ajuntament de Barcelona ha estrenat un centre de control dels 14 túnels de la ciutat. Està ubicat dins la Central de Serveis Municipals, al carrer del Torrent de l’Olla, des d’on es gestiona la mobilitat a Barcelona. Hi ha un equip de dues persones les 24 hores del dia els 365 dies de l’any que, a través de diverses pantalles, controlen què passa i, en alguns casos com el de Glòries, poden prendre decisions a distància com ara abaixar les barreres.

Fins ara, la vigilància dels túnels es feia des de la sala conjunta d’emergències (Guàrdia Urbana i Bombers) al carrer de Lleida. El nou espai està coordinat amb els cossos d’emergències, a qui s’avisa de forma immediata en cas d’incidència. “Suposarà una gran millora en seguretat i emergències als túnels”, explica el responsable del servei, Èric Pintor. La tasca de l’equip de control serà també anticipar-se a problemes i programar el manteniment de les galeries subterrànies.

En el cas de Glòries, des de la sala se’n fa un seguiment específic a través de les càmeres i sensors que hi ha durant els 958 metres que fa el túnel. No es tracta només d’una vigilància visual sinó que des del nou centre es telegestiona la infraestructura, amb la possibilitat de detectar persones caminant dins del túnel i portes d’emergència obertes, activar els ventiladors i la il·luminació, obrir o tancar carrils, canviar els missatges dels panells lluminosos…