pòrtic túnel Glòries

Compte enrere per posar en marxa el túnel de Glòries després de gairebé set anys d’obres (amb dues interrupcions). Un pòrtic lluminós, visible des de molts metres de distància circulant per la Gran Via, presideix la boca del túnel al carrer de Padilla. La previsió que l’Ajuntament de Barcelona ha donat fins ara és obrir la circulació en sentit Besòs (de sortida de la ciutat) a finals de setembre, tot i que no s’ha anunciat encara la data oficial. Sobre el terreny, però, s’estan enllestint els últims detalls per estrenar-lo.

El pòrtic té un cartell lluminós que pot servir per posar-hi missatges informatius sobre l’estat del trànsit al túnel. A més, hi ha tres senyals lluminosos que fixen en 40 km/h la circulació a dins de la galeria subterrània. També hi ha tres cartells amb una fletxa verda que indiquen que el carril està obert. Uns metres més endins es repeteix la mateixa seqüència amb senyals lluminosos en proves. A la rampa d’accés, entre un sentit i un altre, es poden veure dues càmeres.

Tal com es va anunciar, el túnel tindrà dos carrils per al trànsit privat i un per al transport públic. També hi haurà semàfors a l’entrada i sortida per regular el trànsit, amb l’excepció de la sortida en sentit Besòs. En realitat, el túnel de Glòries són dos tubs independents de 957 metres de llargada, un per cada sentit. El trànsit en direcció d’entrada a la ciutat per la Gran Via està previst que hi pugui passar al novembre.

L’obra més complexa fins ara

El túnel de Glòries és l’obra més complexa que ha realitzat fins ara l’Ajuntament de Barcelona. Per soterrar el trànsit de la Gran Via es va obrir pas per sota de tres túnels de Rodalies i un altre de metro. Algunes d’aquestes galeries es van haver de reforçar perquè estaven en un estat precari.

Durant aquests anys, a més, les obres han patit dues interrupcions. El 2017 es va trencar el contracte amb les constructores per retards i sobrecostos, els treballs es van parar gairebé un any i es va refer el projecte. El 2020, per l’estat d’alarma, els treballs es van aturar durant dos mesos.