La darrera mesura de l’aigua del mar a la Barceloneta, del dia 11 de juliol, mostra un refredament de 2,5 ºC respecte a la dada de la setmana passada. Concretament es troba a 23 ºC i això suposa un grau més fred del que tocaria per a aquesta època de l’any.

La temperatura marítima està fent unes oscil·lacions importants aquests dies. Destaca el fet que des de Setmana Santa i fins a meitat de juny el mar estava més fred del que pertocava, segons les mitjanes climàtiques, però l’arribada de la primera onada de calor de l’estiu va facilitar l’ascens marcat de la temperatura de l’aigua i es va situar a valors històricament alts, a principi de juliol.

El perquè d’aquest refredament

La pujada sobtada de la temperatura de l’aigua del mar, fruit de l’onada de calor, va afectar només la capa superficial del mar. La raó del refredament sobtat d’aquesta setmana, segons el cap de Predicció i Vigilància de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Ramón Pascual, respon a la simple regulació de la temperatura marítima, un cop l’escalfament s’ha repartit per totes les capes del mar. L’arribada d’algunes corrents marítimes poden tenir-hi relació. Aquestes corrents, que es mouen des de l’interior del mar i arriben a la costa, també poden relacionar-se amb l’aparició de meduses a les platges del Somorrostro, Barceloneta i Sant Miquel.

 

Segons les dades setmanals de l’observador Diego Lázaro, el 20 de juny va ser la darrera mesura amb l’aigua més freda del que pertocava per l’època de l’any. Des de llavors i fins a aquesta setmana la temperatura va passar dels 20,3 ºC als 25,8 ºC de la setmana passada. Es tracta d’un ascens tèrmic de més de cinc graus en tan sols tres setmanes. Això és poc habitual quan es parla de temperatura marítima, ja que les oscil·lacions tèrmiques marítimes són molt més lentes que les atmosfèriques. La regulació de la temperatura a la Barceloneta ha significat el descens de 2,5 ºC en només una setmana i ara torna a estar més freda de la mitjana climàtica, que és d’uns 24 ºC a la costa central.