Els pronòstics s’han complert i la temperatura s’ha disparat de valent. Enrere queden ja els 35,5 ºC de l’antic rècord de temperatura màxima per a un dia del mes de juny, després d’una nit també de rècord a l’Observatori Fabra.

La temperatura màxima a l’Observatori ha marcat 37,7 ºC, segons la dada oficial de les 20 hores. És la temperatura màxima més alta registrada mai a l’Observatori Fabra en un mes de juny des que se’n tenen dades, fa ja 105 anys, i supera en 2,2 ºC el rècord de 1947.

El proper pas seria assolir la màxima històrica absoluta tenint en compte també els mesos de juliol i agost. En aquest cas, s’haurien de superar els 39,8 ºC registrats el 6 de juliol del 1982, un fet que, a hores d’ara, sembla molt poc probable.

Onada de calor històrica arreu

Aquesta onada de calor ens està deixant registres històrics, no només pel que fa a un mes de juny sinó també absoluts. Sense anar més lluny, ahir es va superar la màxima absoluta a 23 de les 145 estacions meteorològiques de més de 10 anys del Meteocat. La marca històrica per al mes de juny es va superar a gairebé la meitat.

Durant la tarda d’aquest divendres i també aquest dissabte s’han continuat fulminant rècords històrics amb registres totalment inusuals a Catalunya, que han arribat a tocar la marca dels 45 ºC.

Queda clar que el juny del 2019 quedarà marcat com una de les grans i extremes situacions meteorològiques de casa nostra.