Nit tòrrida tot i la pluja

La nit de diumenge a dilluns el termòmetre s’ha mogut per la banda alta. S’han registrat valors de nit tòrrida (per sobre dels 25 ºC) a quasi tot Barcelona.

Temperatura mínima 08/07/19

Hi ha hagut alguns ruixats breus, que han deixat quantitats inferiors al litre per metre quadrat, però han facilitat que la humitat atmosfèrica fos molt alta i que s’incrementés la sensació de xafogor.

Què en diuen els experts del son?

Francesc Segarra, de l’Institut del Son de Barcelona, admet que aquest dies han augmentat les consultes de pacients que estaven controlats i que es descontrolen arran de la calor nocturna. Segarra explica que la temperatura idònia per poder dormir bé es troba dins del llindar d’entre els 15 i els 22 ºC i tot el que siguin temperatures inferiors o superiors dificulten el son.

El cos humà està dissenyat per dormir a unes determinades condicions de llum, temperatura i soroll. Aquests dies, si obrir la finestra no és una opció viable, Segarra proposa engegar l’aire condicionat una estona abans d’anar a dormir i a una temperatura una mica superior de la que posem durant el dia.

Temperatura normalitzada a partir de dimarts

Aquest dilluns arribaran més ruixats, però, a diferència dels del cap de setmana, no deixaran un ambient tan xafogós. La pluja de dissabte i diumenge es van formar fruit de la mateixa calor, que va fer créixer els núvols, per convecció, i van descarregar tempestes a molts punts de ponent i l’Ebre. Aquí només en van arribar les escorrialles. La pluja d’aquest dilluns i dimarts tindran un origen diferent: l’entrada d’una massa d’aire fresc a les capes altes de l’atmosfera. Això facilitaria el retrocés dels termòmetres i la normalització de la temperatura a partir de dimarts.