Aquest estiu caldrà extremar la precaució davant una major presència de meduses. Segons Josep Maria Gili, investigador de l’Institut de Ciències del Mar, entre les causes cal citar l’agument de la temperatura del mar per l’onada de calor de les darreres setmanes. La darrera mesura de l’aigua de la Barceloneta, duta a terme el dijous 4 de juliol pel meteoròleg Diego Lázaro, va registrar  26 ºC i, segons les dades setmanals dels darrers vuit anys, la temperatura mitjana per aquesta època de l’any és 2 ºC inferior. Aquest factor, els corrents marítims favorables i la sobrepesca que elimina les espècies depredadores de meduses són els motius que expliquen la major presència d’aquestes espècies.

Més meduses, poc alarmisme

Tot i reconèixer que hi ha un problema, Gili adverteix que no cal alarmar-se perquè “sabem com gestionar-lo”. Assegura que les meduses de la costa mediterrània no són mortalment perilloses, i que és important “no banyar-se quan hi ha bandera groga“. Aquest investigador de l’Institut de Ciències del Mar creu que de la mateixa manera que “ens preparem per anar a la muntanya, també ens hem de preparar quan anem a la platja”. Des de l’Institut expliquen que les platges de Castelldefels, Sitges o Badalona són on més poden proliferar les meduses i que en aquests punts poden haver-n’hi com a molt durant 15 o 20 dies en tot l’estiu en períodes de dos o tres dies com a màxim. Entre les principals precaucions, insisteixen a fer servir protectors solars.

Anar tranquil·lament cap al socorrista

Els experts aconsellen utilitzar el protector solar per evitar cremar-se, però també per “protegir-se contra les meduses”. Gili explica que quan una medusa té contacte amb una pell que té crema, no té la reacció de disparar les cèl·lules urticants i possiblement “no ens piqui o ens piqui molt poc”. Aquest investigador afegeix que “si ja ens ha picat” no es pot posar aigua dolça, ni vinagre ni amoníac, cal anar, diu Gili, tranquil·lament al socorrista. L’Hospital Clínic té una unitat específica de picades de meduses.

 

meduses laboratori

Les meduses més presents a les nostres platges

L’acàlef luminescent  o “Pelagia noctiluca” és una espècie de medusa que viu tot l’any al mar i és força verinosa. Els seus tentacles causen entre el 70 i 80 % de les picades en forma de marques lineals. La resta les causen l’espècie borm blau o “Rhizostoma”, menys perillosa i que llença moc amb cèl·lules urticants que provoquen butllofes rodones. La més inofensiva, tot i que no innòcua, és en canvi l’aurèlia, més grossa i amb uns tentacles més petits. N’augmentarà la presència aquest estiu a les platges catalanes, segons l’Institut de Ciències del Mar, per l’augment de la temperatura, que ha fet que l’aigua del mar se situï per sobre els 26 graus, dos més del que és habitual. També els corrents marítims favorables i la sobrepesca que elimina les espècies depredadores de meduses en són altres motius.

medusa Aurelia