Foto: Àngel Galán

Aquest inici de setmana la temperatura s’ha mantingut força a ratlla per a l’època de l’any, sobretot durant les nits. A més, va ploure dilluns i dimarts, i es van acumular fins a 10 l/m2, a alguns barris de la part alta. La calor tornarà a ser notable des d’aquest dijous i fins dissabte, amb un pic de calor que facilitarà que els termòmetres s’enfilin fins als 33 ºC al litoral, per sobre dels 35 ºC al prelitoral i comarques de la Catalunya central i per sobre dels 40 ºC a les comarques de ponent i l’Ebre, on el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de perill moderat per calor.

La responsable d’aquest pic de calor serà l’arribada d’una llengua d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica que ens arribarà pel Mediterrani fins a abraçar bona part de la península Ibèrica.

Previsió de temperatura a 1500 m d’altura per a dissabte (model ECMWF/CEP)

 

A Barcelona la temperatura nocturna podrà assolir valors tòrrids (de més de 25 ºC) la matinada de dissabte i la xafogor tornarà a ser acusada amb un índex de xafogor de més de 35, sobretot durant la jornada de dissabte. Dijous i divendres seran dies molt assolellats, però dissabte l’alta humitat i l’arribada d’una bossa d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera, facilitarà la formació d’algunes nuvolades.

Previsió de temperatura a 1500 m d’altura per a diumenge (model ECMWF/CEP)

 

Diumenge plourà a Barcelona

El retrocés de la llengua d’aire càlid, per l’arribada d’una bossa d’aire atlàntic, més fred, facilitarà la baixada dels termòmetres, però també la formació de ruixats. La temperatura màxima prevista per a diumenge és de 27 ºC i, a més, plourà. Per tant, si teniu previst dedicar el vostre temps de lleure al bany, el pronòstic és clar: molt millor dissabte que no pas diumenge.

 

Dissabte a la tarda ja es formaran els primers ruixats als Pirineus i durant la nit i matí de diumenge s’estendran per bona part de les comarques, especialment les de ponent. Al llarg del dia la pluja avançarà de ponent a llevant i acabarà plovent a tot el territori. No es descarta algun ruixat amb força intensitat i acompanyat de tempesta, però és més probable a les comarques interiors. Com sempre seguirem l’actualització dels models meteorològics a través de @btveltemps .