La “platja” de la Prosperitat compleix 25 anys. Cada juliol, i durant 20 dies, la plaça d’Àngel Pestaña queda sota unes 40 tones de sorra. Aquest escenari acull casals infantils matinals, jocs a la sorra, cinema a la fresca i sobretot molts partits de vòlei platja. En aquests 25 anys, la cita ha anat creixent i millorant les infraestructures, amb la incorporació de dutxes, aspersors de rec i algunes ombres.

La Prospe Beach va néixer amb motiu de les colònies al barri d’un grup de nenes i nens sahrauís. Els impulsors van tenir la idea de dinamitzar l’estada creant una platja artificial a la plaça d’Àngel Pestaña. Van aprofitar el llac que hi havia aleshores a l’espai, just al costat del Casal de Barri de Prosperitat, i de mica en mica, la “platja” va anar creixent per acollir més i més equips de vòlei platja i, en paral·lel, més i més castells de sorra.

“La platja de la Prospe”

Ara dues persones s’encarreguen de preparar la “platja de la Prospe”’ —amb piscines inflables, dutxes, carpes i aspersors— per acollir els casals infantils i el veïnat que s’hi apropa per gaudir de la sorra durant el dia. “Ara hem aconseguit regar cada dia la sorra perquè no faci la sensació de sorra seca, que fa més calor”, explica Santi Ávila, un dels primers organitzadors de la Prospe Beach, que encara hi continua, tot i que ja pensa en la necessitat d’un relleu.

Però més enllà del temps de lleure i oci a la sorra, la Prospe Beach ha esdevingut un punt de trobada per al veïnat. “Hem aconseguit unir socialment el barri al voltant de la Prospe Beach”, afegeix Ávila. “El dia dels partits hi trobem jugant els avis, els pares i els nets. I al voltant, tot de gent que ve a divertir-se, a dinar, a fer paelles o graellades. S’ha convertit en una festa, haurien de posar-la en el calendari de Nou Barris”.

I això que no sempre ha estat fàcil. El muntatge de la platja ha topat amb molts obstacles tant per part d’alguns veïns com de l’Administració. Fins i tot, durant tres anys la Prospe Beach es va convertir en Prospe Ciment, ja que es van quedar sense sorra. També es va haver de traslladar a altres indrets del barri durant les obres de remodelació de la plaça. Però sempre han acabat tornant-hi.

Campionat de vòlei platja

La Prospe Beach té com a acte principal el campionat 4×4 de vòlei platja. Hi participen prop d’un centenar d’equips, tot i que podrien ser-ne molts més. “Aquest any hem deixat fora 25 equips”, lamenta Santi Ávila. “Ens sap greu, però és que no podem inscriure-n’hi més perquè no donem l’abast. Tenim cinc pistes i són moltíssimes hores. Comencem a les vuit del matí i acabem de matinada“. És un torneig distès, al qual la gran majoria dels equips van a divertir-se més que a competir.

Enguany el dia gran serà aquest dissabte, 13 de juliol, amb una marató de partits simultanis en cinc pistes. Començarà a les set del matí i acabarà de matinada.