Els advocats de Roman Martín, el veí de l’Eixample que va demandar a l’Ajuntament per l’alta contaminació de l’aire a la ciutat, estan estudiant portar el cas a la justícia europea. Martín ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que la resposta que el consistori ha donat al jutge que porta el cas és “decebedora” i que ara elevarà la demanda a Europa.

Segons Martín, l’Ajuntament va respondre fa 15 dies al Jutjat Contenciós Administratiu número 6 de Barcelona que és qui va acceptar la demanda a tràmit. Considera, però, que els arguments del consistori per reduir la pol·lució, com la creació d’una zona de baixes emissions, són insuficients. A més, aquest veí de l’Eixample critica que l’Ajuntament defensi que els ciutadans només poden reclamar dades sobre l’estat de la contaminació a la ciutat, però no dir a l’Administració com ha d’actuar, i ha criticat que les estacions de mesurament no estiguin ubicades als punts on hi ha més pol·lució. Per tot plegat, Martín ha explicat que està amb contacte amb grups ecologistes alemanys i d’altres països per portar la demanda davant de la justícia europea.

L’Ajuntament defensa el seu pla de mesures

El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha respost Martín des de l’estudi de ràdio de betevé on, precisament, ha participat en un debat sobre la pol·lució a l’Eixample. Ximeno assegura que tant la Unió Europea com l’OMS han avalat el Pla de 58 mesures contra la contaminació atmosfèrica que va presentar el consistori. El comissionat d’Ecologia ha recordat que la informació sobre els mesuraments de la contaminació que es fan a la ciutat són públiques i que la zona de baixes emissions funciona a 300 ciutats europees. Ximeno també ha recordat que les 11 estacions de mesurament que hi ha a la ciutat i com es distribueixen és competència de la Generalitat.