L’Ajuntament ha fet el primer acte del mandat marcant la que serà una de les prioritats del govern municipal: el canvi climàtic. Així ho ha destacat l’alcaldessa, Ada Colau, que ha presidit la primera sessió de la cimera contra el canvi climàtic que s’ha celebrat aquesta tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament. S’hi ha fet públic que l’1 de gener del 2020 es declararà l’emergència climàtica a Barcelona, coincidint amb l’entrada en vigor d’una de les mesures estrella: la zona de baixes emissions permanent.

10 mesures contra el canvi climàtic

En la trobada s’han establert 10 mesures que s’aplicaran en els propers sis mesos i que pretenen reduir unes 210.000 tones de CO2, el 6 % del total anual.

  1. Ampliar el transport públic en grans artèries de circulació. Entre d’altres, es traurà un carril de circulació del carrer d’Aragó i es transformarà en un carril bus. També es reduirà un carril de circulació al carrer de Mallorca, tot i que seran els veïns els qui decideixin què hi volen: un carril bus o bé un carril bici.
  2. Incrementar les superilles, com ara a Sant Antoni, l’Eixample, Horta i Sarrià – Sant Gervasi.
  3. Convertir més carrers en zones 30. Entre les vies afectades hi ha els passejos de Sant Joan i Joan de Borbó i els carrers Gran de Gràcia, del Comte Borrell, d’Ausiàs Marc, de Rocafort i de Sicília.
  4. Pacificar els entorns de 85 escoles de la ciutat per reduir-hi les emissions.
  5. Estudiar mesures fiscals destinades a reduir les emissions.
  6. Estendre el sistema de recollida de residus porta a porta amb la participació dels veïns de cada zona.
  7. Impulsar un pla per erradicar els plàstics d’un sol ús.
  8. Licitar 30 projectes de generació fotovoltaica en edificis municipals.
  9. Obligar a disposar d’energies renovables a tots els edificis municipals de nova creació i a l’espai públic.
  10. Avaluar i fer públic l’efecte de les inversions i despeses en reducció d’emissions de CO2.

Una regidoria d’Emergència Climàtica

A més, el consistori tindrà una regidoria específica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, amb Eloi Badia al capdavant. En els propers mesos s’aprovarà el Pla de mobilitat urbana de Barcelona per al període 2019-2024. A banda, hi ha algunes mesures en fase de debat, com ara un peatge d’accés a la ciutat o bé limitar el nombre de creuers al port i els vols a l’aeroport.

Aquestes mesures, segons Colau, han de permetre passar de la declaració retòrica a l’acció contundent. “Hem de ser valents, hem de plantejar qüestions que abans semblaven inqüestionables, no podem parlar de creixement indefinit i ja no hi ha temps, la vida està compromesa”, ha sentenciat.

A través de l’acció de la Taula per l’Emergència Climàtica de Barcelona, es vol reduir la contaminació a la capital catalana i a les ciutats del voltant. Davant els nivells elevats de contaminació, que recentment han tocat sostre, el govern municipal vol reduir un 45 % les emissions l’any 2030.

Full de ruta contra el canvi climàtic

La cimera té l’objectiu d’elaborar, establir i fiscalitzar mesures per lluitar contra el canvi climàtic. En la trobada s’ha constituït la Taula per l’Emergència Climàtica de Barcelona. És un organisme format per representants de la Generalitat, l’Ajuntament i l’Estat, així com dels diferents grups municipals i representants d’entitats de la Xarxa Barcelona + Sostenible. En total unes 200 persones han participat en la sessió inaugural. La primera reunió de treball se celebrarà el mes de setembre.