aigua mar Barcelona
L'aigua del mar assoleix actualment valors propis de finals d'agost a Barcelona

Fa poques setmanes que l’aigua del mar es trobava a una temperatura inusualment baixa per les dates, amb un valor poc apte per al bany. L’arribada de l’onada de calor històrica de la darrera setmana en va disparar a l’alça la temperatura, més de tres graus en pocs dies, un fet que la va situar a tocar dels 24 graus a la darreria del mes de juny.

L’observació d’aquesta setmana d’en Diego Lázaro, l’observador meteorològic que en pren el pols setmanalment des de l’any 2006, ha superat totes les expectatives. La mesura d’aquest dijous, 4 de juliol, a un metre de fondària va assenyalar 25,8 graus, un registre inèdit, més propi de finals d’agost que no de l’inici de l’estiu.

Segons l’observador de la Barceloneta és el registre més elevat mai anotat en aquestes dates, un valor que s’emplaça 2 graus per damunt la mitjana dels darrers 12 anys. Lázaro destaca, a més,  que la temperatura ha pujat fins a 5 graus en tan sols dues setmanes.

Aigua calenta també a la Costa Brava i arreu del litoral

La mesura d’aquest dissabte, 6 de juliol, a l’Estartit indicava que l’aigua es trobava a 24,8 ºC a mig metre de fondària en aquest indret referent del nord de la Costa Brava, un registre 4 graus superior a la mitjana dels darrers 44 anys per aquestes dates. Es tracta d’un registre molt elevat que posa de manifest l’excepcionalitat de l’onada de calor que vam viure ara fa uns dies, així com l’absència de vent o de tràngol marítim rellevant des de fa dies.

L’aigua del mar assoleix temperatures pròpies de finals d’estiu a tot el litoral català i al mar balear. Actualment, segons les dades de  les boies de Ports de l’Estat es troba a 27,1 ºC a Tarragona o a 28,7 ºC a Pollença, a Mallorca.