Espai Gos i Rescat són dues entitats que des de fa temps treballen a Nou Barris per millorar els espais i la convivència entre persones i animals. Amb ells col·labora també l’Associació de Voluntaris i Amics de la Gossera de Barcelona (CAAC). Totes tres entitats han decidit ara sumar esforços i treballar en àmbit de districte les demandes i problemàtiques que giren a voltant de tots els animals que conviuen a la ciutat, des dels gats i gossos fins als coloms o porcs senglars.

Ja hi ha un precedent a Sant Martí

Les entitats han demanat al Districte Municipal de Nou Barris la creació d’una taula de convivència específica per poder tractar aquests temes. Un espai de treball on conviden la resta de partits polítics. Segons les entitats, als espais de ciutat hi intervenen massa agents, i moltes decisions queden bloquejades per la diversitat d’opinions durant els debats. És per això que, tal com s’ha fet al districte de Sant Martí, demanen la creació d’un espai de treball a escala més local. “Creiem que és millor treballar al districte, arribar a acords i que després es puguin extrapolar a la ciutat“, afirma Jaume Riera, d’Espai Gos Nou Barris. Des de districte se’ls ha emplaçat al novembre, un cop passades les eleccions, per reunir-se i engegar la iniciativa.

Un espai digne per als gats de carrer

Un dels primers temes que volen tractar en aquesta taula de treball de districte és aconseguir un espai de refugi per a Rescat. “Fa més de vint anys que tenim cura de les colònies de gats dels carrers, que en realitat és responsabilitat de l’Ajuntament, i no hem aconseguit un refugi on portar els gats que ja no poden viure al carrer o que estan convalescents o ferits,  es lamenta Pepi Fuentes, de l’associació animalista Rescat. Des de fa tres anys, Rescat està ubicada als antics locals de l’Escola Benjamí, a la Trinitat Nova, després que s’enderroqués la casa que els cedia un veí a les Roquetes. L’entitat, però, denuncia que el local té greus problemes d’humitat.

Dues àrees de gossos paralitzades

Les entitats animalistes esperen que la taula serveixi també per desbloquejar alguns temes pendents. Un d’ells són les modificacions que s’han de fer a l’àrea d’esbarjo del Parc de la Guineueta, tancada des de fa més d’un any arran de les denúncies d’alguns usuaris. Algunes de les estructures es van considerar perilloses per als animals i es va decidir modificar-les, pocs dies després de l’estrena del recinte. Una altra àrea d’esbarjo per a gossos s’hauria d’haver construït fa també un any a Can Sitjar. El projecte, però, va topar amb les queixes de comerciants i veïns de la zona. Es va decidir llavors que els tenidors de gossos fessin servir una part dels Jardins de Can Xiringoi, en espera de trobar un emplaçament definitiu. A hores d’ara, però, les negociacions estan aturades.

Prevenció dels conflictes

Les entitats esperen també que la taula ajudi a evitar conflictes de convivència alhora d’instal·lar noves àrees de gossos, com ha passat a Can Dragó. Al mateix temps que es tingui més en compte l’opinió dels usuaris quan es dissenyen els nous espais.