Platja de la Barceloneta

L’aigua del mar a Barcelona ha perdut els 20 ºC per primer cop després de l’estiu. Actualment les aigües del Mediterrani a casa nostra marquen 19,4 ºC a 1 m de fondària segons les dades facilitades per Diego Lázaro, amb una sèrie de dades que arrenca el 2006 i que mesura la temperatura de l’aigua del mar setmanalment sense interrupció.

El temporal de llevant n’ha accentuat el descens

Baixar 1,5 ºC en una setmana en un sistema inercial com el marítim no és cosa fàcil, tret que hi hagi alguna situació que ho justifiqui.

En aquest cas, el temporal de llevant dels darrers dies ha comportat fort onatge, ha remogut les diferents capes i ha comportat un sobtat descens de la temperatura.

A més a més, tal com apunta Diego Lázaro, el mateix temporal s’ha encarregat de fer que la transparència de l’aigua sigui pràcticament nul·la, com a barreja de l’abocament de sediments de rius, rieres i col·lectors i un estat de la mar molt remenat que ha impedit que aquests sediments quedessin al fons marí.

La temperatura de l’aigua del mar, per sota de la normal

Actualment, els 19,4 ºC signifiquen que tenim un mar més fred del que toca. De fet, aquesta anomalia negativa l’arrosseguem pràcticament sense interrupció des de mitjans del mes de setembre. Tot plegat, després d’un juliol i un agost en què l’aigua del mar tenia temperatures de rècord per a les dates.

Gens malament per a un sistema inercial com el marí.