Foto:Xavi Calvo

La relativa frescor de la setmana passada que ens va tornar al temps de primavera i fins i tot algun dia a l’ambient d’un mes enrere ha acabat de cop aquesta setmana. Els mapes continuen apostant per una gran pujada de la temperatura, que ens acostarà ja a temperatures properes als 30 ºC.

Escalfament per subsidència

A diferència del que es pugui pensar, cap massa d’aire africana se’ns tirarà al damunt i, de fet, el que tindrem en origen serà una massa d’aire atlàntic que haurà viatjat molts quilòmetres i que haurà anat baixant d’altitud. És amb aquest descens que s’anirà escalfant.

La subsidència és el mecanisme pel qual una massa d’aire es veu obligada a moure’s cap a nivell més baixos. En el cas de la meteorologia, és el procés contrari a la convecció, que força els ascensos d’aire formant-ne sovint xàfecs i tempestes.

trajectoria de les masses d’aire a 3000, 1500 i 500 m d’altura que hauran fet durant els 5 dies anteriors al dimecres 20 de maig. Es veu com són d’origen atlàntic i que especialment a 3000 i 1500 m la massa d’aire es veu obligada a baixar d’altitud (subsidència) per la qual cosa s’escalfa i fara pujar la temperatura. Font: NOAA

Amb el descens de l’altura, la massa d’aire es va escalfant cada vegada més i pot comportar grans ascensos de temperatura, encara que en el seu origen no sigui ni una massa africana i ni tant sols arrenqui del sud.

Es tracta d’un mecanisme  que afecta especialment capes altes i mitjanes i que normalment no arriba a tenir un reflex a la superfície, tot i que contribueix de manera directa, ja que aquesta capa pot impedir l’escapament de la calor que es pugui emmagatzemar en capes inferiors i, per tant, si es dona durant diversos dies, pot contribuir a un ascens clar de la temperatura en superfície.

D’aquesta manera, la pujada de temperatura per subsidència és clara a mitjana i alta muntanya , formant probablement les clàssiques inversions tèrmiques però, i en superfície?

Pujada de temperatures, que dependrà també del vent

L’ascens de la temperatura està servit els propers dies, sobretot entre dimarts i dissabte. Els models indiquen migdies molt per damunt dels 25 ºC, però dependrà molt de la direcció del vent. Alguns models però ho allarguen bastants dies més endavant.

A Barcelona és el vent de ponent el que acostuma a disparar les temperatures i sense la presència d’aquest vent o d’un vent de garbí seria difícil assolir aquestes xifres.

A més a més, les primeres mínimes tropicals podrien arribar de manera força general ja aquesta mateixa setmana. 

Sigui com sigui, la setmana vinent va encaminada cap a uns migdies que ens recordaran que en pocs dies el juny trucarà a la porta.

 

La contaminació, en augment

La fase 0,5 a comportat ben poques diferències pel que fa al trànsit a Barcelona. Si que és cert que n’hi ha més (entre un 4 i un 8% més que el dilluns anterior) però aquest dilluns encara les condicions meteorològiques ajudaven a que la qualitat de l’aire fos bona.

Tot això ha canviat radicalment amb la nova massa d’aire càlid per subsidència. Aquesta subsidència el que comporta és que la contaminació generada, a diferència de moltes setmanes anteriors que han estat molt dinàmiques, no pugui marxar. Queda atrapada.

qualitat de l¡aire pronosticada per dimecres 20 de maig a les 09h. Font: Lobelia / KNMI

Per tant, tot i que les emissions siguin “només” lleugerament superiors a les de setmanes enrere, en aquest cas és la meteorologia la que, a diferència dels darrers dies no ens ajuda.

Evidentment el problema és nostre. Som nosaltres qui emetem contaminació. Però la meteorologia hi juga un paper clau i, sense pluja ni vent i amb capes d’inversió tot es fa més difícil.

Es fa difícil veure una millora en aquest sentit, si més no a curt termini.