Imatge nocturna de Barcelona

Fa una setmana es registraven termòmetres nocturns molt més càlids que els que s’han registrat aquesta setmana. La matinada del 8 de maig, per exemple, es van fregar valors tropicals en molts barris i no es va baixar dels 20 ºC a les Corts i el Raval, malgrat que és cert que el vespre d’aquell mateix dia es van donar els valors mínims d’aquella jornada. Transcorreguts set dies i amb algunes pluges pel mig, aquest 15 de maig el retrocés de la temperatura nocturna és evident.

Nits de maig al centre de la ciutat

L‘inici del mes de maig va ser extremadament càlid a la ciutat i les nits del dia 1 al dia 9 van registrar valors de temperatura d’entre 17 i 19 ºC a l’estació meteorològica del Raval, del Servei Meteorològic de Catalunya. Del dia 10 a l’actual dia 15 la temperatura mínima ha estat entre 2 i 3 ºC inferior, en funció dels barris, i s’ha mogut entre els 15 i els 16 ºC.

Tot apunta que la temperatura es mantindrà similar de cara a les properes nits i que no tornarem a tenir valors tan elevats com els de principi de mes, almenys, fins al juny.

Nits de maig als barris de muntanya

Als barris de muntanya, en general, s’ha dormit força bé durant gran part de les nits d’aquest maig, si bé hi va haver alguns dies amb vent de ponent reescalfat que van fer enfilar la temperatura mínima fins als 17 i 18 ºC al mateix Observatori Fabra. Concretament, van ser els dies 4, 5 i 6.

Des de llavors la temperatura nocturna ha estat molt més normalitzada a la part alta. Entre els dies 7 i 9 els valors mínims van ser de 14 ºC; en canvi, aquesta setmana, des del dia 10 fins a l’actual dia 15, s’ha arribat a baixar fins als 12 ºC. 

Segons els mapes del temps, doncs, aquest any caldrà esperar per treure el nòrdic o la manta del llit. Hi ha dites populars que també apunten a no refiar-se de les primeres calorades, com, per exemple, “Fins a setanta d’abril no et llevis fil“.