Crescuda riu embassament
Actualment els embassaments es troben gairebé al màxim de la seva capacitat

La sequera s’ha allunyat de casa nostra els darrers mesos, tot i que no fa gaires mesos que tornava a treure el nas a Catalunya.

En un context de clima mediterrani, amb una gran irregularitat en les precipitacions i amb uns embassaments relativament de poca capacitat, els períodes secs i humits tenen una incidència ràpida en l’estat de la sequera a casa nostra.

Així, hem passat de tenir activada la prealerta per sequera a finals d’octubre a tenir els embassaments continuadament plens i fins i tot alliberant aigua d’una manera força reiterada des del temporal Gloria.

Exhibició de borrasques a la Mediterrània occidental

Una darrera l’altra, els darrers sis mesos ens han dut moltíssima aigua. A les llevantades de principis de desembre i al temporal històric Gloria, s’hi han sumat tot un seguit d’episodis de llevant i borrasques fredes que ens han deixat registres de rècord de pluja, un sòl totalment saturat i una verdor gairebé inèdita a casa nostra aquesta primavera.

Però mentre aquí hem tingut aquesta situació, altres indrets del continent han patit tot el contrari: anticiclons feixucs a bona part del centre i especialment l’est d’Europa, que estan deixant les reserves hídriques sota mínims i fan perillar fins i tot alguns conreus de la zona, com els cereals.

La situació a Catalunya

L’índex de precipitació estandarditzat (IPE o SPI, de les sigles en anglès) és un índex que ens indica amb un valor la desviació de la precipitació per a un període determinat, generalment uns mesos o pocs anys.

Aquest índex serveix per comparar climes que són molt diferents i ens donen una idea molt real de la situació de la sequera allà on es calcula aquest índex.

Índex de precipitació estandarditzada dels darrers sis mesos. Font: Meteocat

El Servei Meteorològic de Catalunya elabora mensualment aquests mapes. Amb la darrera actualització (amb la precipitació fins al 30 d’abril) i per a un període de sis mesos, es pot veure com tot el territori sense excepció té una situació de molta humitat, fins i tot amb molts indrets de la costa i el prelitoral on la humitat és excepcional.

Situació també més que bona a tota la resta del territori, capçaleres dels rius incloses, que ens permet entrar a les portes de l’estiu amb una humitat excepcional al sòl i amb els embassaments literalment plens a vessar.

A la península, millor al Mediterrani que al centre i sud

De la mateixa manera que el Meteocat, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) elabora exactament els mateixos mapes però a escala estatal.

Índex de precipitació estandarditzada dels darrers sis mesos. Font: AEMET

La gran notícia que ens ofereix aquest mapa és que cap zona peninsular es troba en una situació preocupant de sequera, per bé que hi ha conques hidrològiques on els embassaments continuen per sota del 50 %, com és el cas de les conques del Guadiana, el Guadalquivir o el Segura. Les Canàries serien la zona menys afavorida per les pluges dels darrers mesos i, allà sí, la situació és més complicada.

En canvi, tenim bona part del nord peninsular amb uns embassaments gairebé plens a vessar.

La conca del Xúquer, amb un volum d’aigua emmagatzemat proper al 60 % de la capacitat total, és una altra de les grans notícies de les pluges dels darrers mesos.

Índex de precipitació estandarditzada dels darrers 12 mesos. Font: AEMET

Però que l’arbre no ens amagui el bosc. Si la situació és òptima en l’àmbit peninsular quan s’analitzen els darrers sis mesos, la cosa canvia quan mirem 12, 24 o 36 mesos, quan la sequera treu el nas de manera clara a bona part del centre i sud peninsular, les zones encara amb un volum d’aigua emmagatzemat més baix en àmbit peninsular.

A Europa, situació complicada als països de l’Est

Índex de precipitació estandarditzada dels darrers sis mesos. Font: Copernicus

El mateix índex de precipitació estandarditzada ens mostra les mateixes bones notícies de la península a França, el nord d’Itàlia i el Regne Unit, però indica zones on la sequera s’està acarnissant especialment.

Algunes zones de l’Adriàtic comencen a patir un estrès hídric important però la situació és especialment complicada al voltant del mar Negre.

La costa de Romania, Bulgària, Moldàvia, Ucraïna i el sud de Rússia són les zones més castigades per la sequera darrerament. A Romania per exemple tenen el volum d’aigua emmagatzemat més baix dels darrers sis anys i es pateix per la collita del cereal, amb un descens de la producció que podria arribar al 50 %.

Són, ara com ara, les zones més castigades per la sequera en l’àmbit europeu.

La situació canvia ràpidament

Però tornem al principi i recordem que fa no gaires mesos aquí també vam començar a patir per la sequera. I és que tot i que la situació és immillorable mai es pot abaixar la guàrdia en un fenomen recurrent que sabem del cert que tard o d’hora ens tornarà a visitar.

Índex de precipitació estandarditzada per a un període d’un any dels darrers mesos. Font: Meteocat

Aquest seguit de mapes ens mostren l’evolució de l’índex de precipitació estàndard dels 12 mesos previs al moment d’elaborar el mapa. I en aquests mapes es pot veure com a casa nostra passar de la sequera als pantans plens a vessar pot ser tan fàcil com passar de la nit al dia.

Les condicions de partida actuals són excepcionalment bones, però cal no abaixar la guàrdia.