Un estudi canadenc, amb la participació de la Universitat de Toronto i la Canadian Medical Association Journal, nega la relació entre la propagació de la covid-19, la latitud i la temperatura. Aquest estudi, que s’ha publicat a la prestigiosa revista ‘CMAJ’ (‘Canadian Medical Association Journal’) podria contradir a d’altres de publicats que havien arribat a conclusions ben diferents i que sí que relacionaven el coronavirus amb el fred i els valors d’humitat baixos.

És el cas del treball que va elaborar l’Agència Estatal de Meteorologia i les conclusions d’un estudi realitzat pel CSIC, un altre d’elaborat entre el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Hospital Clínic, i un darrer informe fet pel Servei per al Canvi Climàtic Copernicus.

La covid-19 no es pot relacionar amb els canvis estacionals

La Canadian Medical Association Journal afirma que la raó per creure que la pandèmia del coronavirus tindrà efectes estacionals és creure que es comporta de forma similar que altres virus respiratoris, com els rinovirus, i que es propaguen molt fàcilment durant els períodes freds. L’estudi canadenc afirma que no es pot relacionar l’epidèmia actual amb els canvis estacionals, encara que sí que ha trobat relació amb el tancament d’escoles i altres intervencions de salut pública. Aquesta afirmació els donaria la raó, si ens fixem en el repunt de casos que hi ha hagut els darrers dies a Corea del Sud i la Xina.

El document analitza el comportament de la pandèmia a 144 àrees geopolítiques diferents d’arreu del món, amb almenys 10 casos de covid-19 i transmissió local entre el 20 de març del 2020, excloent-hi la Xina, Corea del Sud, l’Iran i Itàlia. Utilitzant la regressió ponderada d’efectes aleatoris, va determinar l’associació entre el creixement de l’epidèmia i latitud, temperatura, humitat, tancaments escolars, restriccions de reunions massives i mesures de distanciament social durant un període d’exposició de 14 dies abans, és a dir, entre el 7 i el 13 de març.

Sense relació amb la latitud i la temperatura

Els resultats obtinguts posen de manifest que hi ha poques o cap associació de creixement epidèmic amb latitud i temperatura, però associacions negatives febles amb humitat relativa i humitat absoluta. Si hi ha més humitat atmosfèrica hi ha menys casos. 

Van trobar associacions importants per a restriccions de reunions massives, tancaments escolars i mesures de distanciament social. En un model multivariable, hi va haver una intensa associació amb el nombre d’intervencions de salut pública implementades, mentre que l’associació amb humitat absoluta ja no era significativa. Es dedueix, doncs, segons els resultats de l’estudi, que el creixement epidèmic de la covi-19 no es pot associar amb la latitud i la temperatura, però sí que pot estar associat amb la humitat atmosfèrica i que l’estiu per si sol no facilitarà el retrocés de casos.

L’estudi no diu res dels efectes de la contaminació en relació amb la pandèmia.