cometa C/2020 F8 (SWAN)
Foto: Will Godward, a Austràlia

Des d’aquesta nit passada ja és possible observar el nou cometa C/2020 F8, també anomenat SWAN, des de la nostra latitud (sud d’Europa, Àsia central i Amèrica del Nord). Fins ara només s’havia pogut veure a l’hemisferi sud. A més, aquests dies també es pot veure Júpiter i Saturn al cel de la ciutat. La matinada del dia 15 de maig també s’hi sumarà el pas de l’Estació Espacial Internacional.

El dia del seu periheli, és a dir, quan estarà més a prop del Sol, serà el dia 27 de maig, i els astrònoms apunten que, si la tendència de brillantor segueix com fins ara, serà molt fàcil de veure’l a simple vista, en direcció nord-est i uns minuts abans de la sortida del Sol.

Màxima aproximació a la Terra

El nou cometa SWAN va ser observat per primera vegada el 10 d’abril. Des de llavors ha patit un esclat de brillantor i s’ha pogut veure fàcilment en molts indrets del planeta, especialment durant els darrers dies del mes d’abril.

La seva activitat va cessar a principi de maig, però actualment la seva brillantor podria tornar a augmentar lentament, i té una cua encara de 16 milions de quilòmetres. Alguns experts apunten que s’està desintegrant, però també és cert que és aviat per saber-ho. Des d’AstroGirona apunten que si el cometa sobreviu, la seva brillantor continuarà augmentant més lentament durant els propers dies, i serà observable a simple vista, just quan arribarà a la seva màxima aproximació al Sol, el dia 27.