Foto: Xavi Calvo

Segons els experts de Tema, consultoria especialista en seguretat industrial i medi ambient, la covid-19 comportarà una reducció important dels gasos d’efecte hivernacle però insuficients per complir amb l’Acord de París.

Evitar que l’escalfament superi els 1,5 ºC

Tema calcula que, a causa de la covid-19, la reducció d’emissions de CO2 podria arribar als 2.000 milions de tones, cosa que equivaldria a una reducció a escala mundial d’un 5,5 % respecte de l’any anterior.

Tot i això, apunta que per poder complir l’Acord de París i limitar l’increment de temperatura global fins a 1,5 ºC es necessitarà una reducció de les emissions de CO2 d’un 7,6 % per any, per la qual cosa tot i la situació de confinament que vivim i la covid-19 les dades són encara insuficients per assolir aquests acords.

La petjada de carboni

Ha quedat clar que la contaminació ha baixat de manera dràstica durant aquestes setmanes, atès a una gran reducció de desplaçament associats al transport, però Tema explica que aquesta frenada afecta la qualitat de l’aire, però que en la petjada del carboni també hi ha un pes important de la indústria. I el descens d’aquesta activitat no ha estat tan acusat.

Tema preveu també que amb el desconfinament i la tornada a l’activitat les emissions tornaran als seus valors usuals i que enguany els nivells de carboni tornaran a augmentar.