Foto nocturna a l'Observatori Fabra feta per l'Alfons Puertas, el 23/10/17

Dijous 27 de juny, l’Observatori Fabra va registrar la primera mínima tropical (20,8 ºC) de l’any, és a dir, la primera temperatura igual o superior als 20 ºC.

Va arribar més tard de l’habitual. Convé tenir present, però, que el 7 de juny la temperatura nocturna no va baixar dels 20 graus a l’Observatori Fabra. La nit, per tant, es podria qualificar de tropical, però no el conjunt del dia, ja que abans de la mitjanit d’aquell divendres el termòmetre va davallar de la marca dels 20 graus. La mínima d’aquell dia 7 de juny, per tant, no va comptabilitzar-se com a tropical prenent el període de referència de 0 a 23.59 h.

Al pla de Barcelona, fa alguns dies que es va encetar la temporada de nits tropicals. Al Raval, per exemple, la primera va ser el proppassat 4 de juny.

Les mínimes tropicals, cada cop més freqüents

S’entén com a mínima tropical aquella que no baixa dels 20 ºC. Tot i això, cal dir que 20 ºC és un llindar encara força confortable per poder dormir i que el que realment ens molesta és quan aquesta marca s’acosta als 25 ºC, les anomenades nits tòrrides, igual que les tropicals, cada cop més freqüents.

I és que de mínimes tropicals a Barcelona (de 20 ºC o més) en tenim ja prop d’un centenar anuals.

Arriben entre el maig i el juny

Amb les dades de l’Observatori Fabra, aquestes primeres mínimes tropicals arriben de mitjana a mitjans del mes de juny, tot i que se’n poden veure ja des del mes de maig.

Se n’han vist durant els 108 anys de dades des del 15 de maig, la més primerenca l’any 1945, fins a un any en què no n’hi va haver cap, el 1977.

El que sí queda ben definit és que cada cop es donen més d’hora. Si a principis del segle XX era usual que la primera mínima de 20 ºC o més arribés els darrers dies de juny o la primera meitat del juliol, amb el pas dels anys això ha anat canviant i ara el més comú és que passi durant el juny. Juliol, ha quedat pràcticament en l’oblit i, per descomptat, no es concep un estiu sense mínimes tropicals com el del 1977.

Seguint la línia de tendència del gràfic, veiem com d’un hipotètic 26 de juny d’arribada de la primera mínima tropical fa 100 anys hem passat a l’hipotètic 16 de juny. Dit d’altra manera, l’arribada de les mínimes tropicals a l’Observatori Fabra s’ha avançat uns 10 dies en un segle.

Al pla de Barcelona arriben abans

Evidentment el que passa a l’Observatori Fabra, donada la seva altitud i aïllament del centre, no representa el que passa al pla de Barcelona.

Amb una sèrie de dades més curta que a l’Observatori Fabra, podem comprovar com en el cas del pla de Barcelona la primera mínima tropical arriba abans que a Collserola.

Així, el centre de la ciutat les primeres mínimes tropicals acostumen a arribar a finals de maig o principis de juny, al voltant del dia 150 de l’any, uns 20 dies abans que a l’Observatori Fabra. Tot i això, se n’han vist a mitjans de maig a indrets de la part alta de Barcelona en situacions d’inversió tèrmica i fins i tot a principis de mes, com el mateix any 2020, en un maig rècord de calor.