El vent de ponent acostuma a bufar moderat a Barcelona en algunes ocasions. Es tracta d’un vent eixut i càlid que pot disparar el termòmetre per damunt dels 20 graus amb facilitat al cor de l’hivern.

Vent de ponent, vent calorós

El vent de ponent a Barcelona és sinònim de temperatura alta, baixa humitat i absència de precipitacions. Aquest corrent d’aire acostuma a ser fresc i humit a la façana atlàntica del continent europeu i al Cantàbric, però, a mesura que avança per la península Ibèrica, es va ressecant i reescalfant, de tal manera que arriba a casa nostra eixut i molt més suau.

El vent de ponent perd la humitat i la frescor amb què arriba a l’oest de la Península i ens arriba eixut i reescalfat

Efecte fogony, el perquè de l’escalfament

Aquesta circumstància es produeix a causa del fenomen föhn, que explica el comportament diferencial d’una mateixa massa d’aire abans i després de creuar sistemes muntanyosos. Un flux d’aire ascendeix i es condensa abans de trobar-se amb una muntanya. Després de travessar-la, a sotavent, l’aire es va ressecant i s’escalfa a raó d’un grau cada 100 metres, aproximadament.

Així doncs, aquesta situació meteorològica produeix grans contrastos de temperatura a Catalunya. Per exemple, al Pirineu occidental, els valors no passen dels 10/11 ºC en capitals de comarca com Sort o el Pont de Suert. En canvi, aquest flux de component oest ha de creuar tot Catalunya i travessar dos sistemes muntanyosos: la serralada prelitoral i el sistema litoral fins que arriba a la ciutat de Barcelona. L’efecte de ressecament i reescalfament implica que es doblin els valors enregistrats a les ciutats pirinenques esmentades anteriorment.