Aquest dimarts ha començat amb termòmetres frescos, d’entre 13 a 15ºC, però el contrast tèrmic serà clar i al migdia es podrà anar amb màniga curta. S’esperen termòmetres de més de 25 ºC a la ciutat. Una temperatura que encara podrà pujar una mica més entre dimecres i divendres.

Un dels motius que facilitarà l’ascens de la temperatura durant el dia d’avui és el vent de ponent, que especialment durant la tarda bufarà moderat.

Vent de ponent, vent calorós

El vent de ponent a Barcelona és sinònim de temperatura alta, baixa humitat i absència de precipitacions. Aquest corrent d’aire acostuma a ser fresc i humit a la façana atlàntica del continent europeu i al Cantàbric, però, a mesura que avança per la península Ibèrica, es va ressecant i reescalfant, de tal manera que arriba a casa nostra eixut i molt més suau.

El vent de ponent perd la humitat i la frescor amb què arriba a l’oest de la Península i ens arriba eixut i reescalfat

Efecte fogony, el perquè de l’escalfament

Aquesta circumstància es produeix a causa del fenomen föhn, que explica el comportament diferencial d’una mateixa massa d’aire abans i després de creuar sistemes muntanyosos. Un flux d’aire ascendeix i es condensa abans de trobar-se amb una muntanya. Després de travessar-la, a sotavent, l’aire es va ressecant i s’escalfa a raó d’un grau cada 100 metres, aproximadament.

Així doncs, aquesta situació meteorològica produeix grans contrastos de temperatura a Catalunya. Per exemple, al Pirineu occidental, els valors no passen dels 10/11 ºC en capitals de comarca com Sort o el Pont de Suert. En canvi, aquest flux de component oest ha de creuar tot Catalunya i travessar dos sistemes muntanyosos: la serralada prelitoral i el sistema litoral fins que arriba a la ciutat de Barcelona. L’efecte de ressecament i reescalfament implica que es doblin els valors enregistrats a les ciutats pirinenques esmentades anteriorment.