Poca pluja i acompanyada de fang durant la matinada foto: @Meteoelpito

Els ruixats d’aquesta matinada ens han deixat ben poca pluja però un bon espectacle de llamps i trons. Això sí, el poc que ha caigut ha anat acompanyat de fang que ha deixat Barcelona amb una capa de polsim sobre els objectes del carrer i les baranes dels balcons

És Sant Pere Regalat i la dita popular diu que si plou aquest dia plou quaranta dies de comptat.

Una gran capa de pols a mitjanit

Els models ja avisaven d’aquesta gran capa de pols sobre nosaltres, amb concentracions superiors al gram per metre quadrat, cosa que, barrejada amb la pluja ha afavorit la deposició de la pols en forma de fang.

Modelització de pols per la matinada d’aquest dimecres, moment de la tempesta. Font: BSC/AEMET

Ha estat una capa molt fina i efímera, que ja ha marxat i ha tornat a fer que el cel blanc marronós d’ahir al vespre torni a canviar a un blau lluent.

No tot són inconvenients

Per la majoria probablement aquesta pluja de fang pot haver-nos jugat una mala passada. Roba estesa que ha quedat tacada, el nostre vehicle que ha quedat brut, la barana o la terrassa amb tonalitats marronoses que cal netejar, vidres bruts…

Però el cert és que aquest tipus de deposicions porten molts més beneficis que inconvenients, ja que la pols que ens arriba del desert està formada, entre altres partícules, per nutrients com el ferro o el fòsfor, dos ingredients essencials per al desenvolupament de la vida.

A casa nostra, els principals beneficiaris en són els boscos, horts, camps de conreu i parcs i jardins, ja que reben una aportació extra de nutrients.

No netegeu vidres ni balcons

La lògica ens diu que netegem allò que és brut. El cotxe, la finestra, volem deixar-ho net. Però en aquest cas doneu-li una oportunitat a la meteorologia.

I és que aquest mateix dijous s’espera una gran regada que podria netejar mobiliari urbà, balcons i terrasses. Sí, netejar.

Model de concentració de pols per dijous al migdia. Font: BSC/AEMET

I és que el model de concentració de pols per dijous indica que la ploguda serà “neta”, sense pols. I podria ser abundant.

Evidentment la roba caldrà tornar-la a netejar. Però abans de llançar aigua a manta a balcons i terrasses per netejar-los penseu un moment i doneu-li 24 h a la meteorologia per tal d’estalviar-li uns litres d’aigua neta als nostres embassaments.