L’Ajuntament ha incrementat des d’aquest dilluns els serveis de neteja amb 150 equips, uns 1.000 operaris, distribuïts en diferents àrees i torns. L’augment del servei es produeix setmanes després de la posada en marxa de la sortida al carrer per franges i després que alguns veïns haguessin denunciat la brutícia d’alguns carrers de la ciutat. Amb el reforç dels serveis de neteja, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, explica que es recupera bona part del servei que havia quedat suspès des del decret d’estat d’alarma per l’expansió del coronavirus. Així, alguns barris en els quals està en marxa la recollida porta a porta —com el Raval o la Barceloneta— s’arribarà al 75 % del servei habitual mentre que en la major part de la ciutat serà del 66 %.

Badia ha volgut recordar que el servei de neteja ha estat un dels considerats essencials durant l’estat d’alarma i que mai no ha deixat de funcionar. En especial el servei de recollida de residus que no s’ha reduït en cap moment. En la major part dels barris, els serveis de neteja han funcionat al 33 % durat les restriccions estrictes de mobilitat, mentre que en altres zones, amb serveis específics de recollida de residus, el servei s’ha mantingut en un 50 %.

Badia ha explicat que el servei de neteja ha hagut d’adaptar-se durant aquests mesos a les necessitats sanitàries de la ciutat —per exemple, desinfectant contenidors o els entorns de les farmàcies—, així com als plans de contingència propis, per evitar exposar els operaris més del compte. En aquest sentit, ha reconegut que un 10 % dels treballadors dels serveis de neteja han hagut de passar una quarantena per haver estat en contacte amb alguna persona positiva de la covid-19. El regidor ha reconegut que a la falta d’efectius de les últimes setmanes se li ha afegit l’episodi de fortes ventades de la setmana passada, quan va fer caure molta quantitat de pol·len als carrers, provocant que les vies estiguessin més brutes del que és habitual. L’alcadessa, Ada Colau, també s’ha fet ressò en un tuit d’aquesta situació.

 

Reobren els punts verds

Els punts verds de barri, els mòbils i els de zona de tota Barcelona han reobert aquest dilluns després d’estar dos mesos tancats. La reobertura es produeix després que diversos veïns denunciessin que s’hi acumulaven brosses a les porta. Això sí, reobren en horari reduït: en torn de matí, de les nou a les dues. El punts verds de zona obriran els cap de setmana entre les 9.15 i les 12.45 hores del matí.

 

Més neteja a les zones verdes i a les platges

L’augment dels operaris permetrà, segons Badia, fer noves rutes de neteja, reforçar alguns serveis i posar-ne en marxa alguns de nous com el neteja de pintades, que funcionarà al 50 %. Així, s’amplien els equips d’escombrat mecànic i es completen amb el personal que acompanya la màquina per poder actuar damunt de les voreres. També s’incrementa la neteja dels carrers amb equips d’aigua i es reforça el torn de tarda que, segons el consistori, és quan hi ha major ús de l’espai públic i el de zones verdes. Pel que fa referència a la neteja dels carrers, es reforça el repàs dels entorns de contenidors i buidat de papereres en torn de matí i tarda per reduir la presència de residus al costat dels contenidors.

Des d’aquest dilluns també s’han reforçat els equips de neteja de les zones verdes de la ciutat, després de l’obertura de 77 parcs i jardins.  També es netejaran els carrils bici i s’activa el servei de neteja a les platges amb dues brigades en torn de matí i de tarda, i la neteja superficial de la sorra amb tractor, que es farà en torn de nit.