(ACN) La xifra d’afectats a Catalunya per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) arran de la crisi del coronavirus creix dia a dia i arriba ja als 711.000 treballadors. D’aquests, 678.000 tenien dret a prestació a finals d’abril, però, segons els sindicats, molts s’han quedat sense cobrar l’atur aquest mes o han rebut quantitats errònies. Les organitzacions sindicals alerten que les famílies estan patint les conseqüències dels retards i els errors, i han de demanar préstecs o recórrer a la família o entitats caritatives.

Denuncien retards i errors en les transferències

Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO, assegura que els sindicats estan rebent trucades de persones que no han rebut la transferència del SEPE, l’organisme oficial d’ocupació estatal, i que estan en “risc d’insolvència”. Per pal·liar els retards en el pagament de l’atur, algunes empreses han avançat part de la paga extra per socórrer la plantilla. És el cas d’Acciona Multiservicios, que presta serveis de protecció de vehicles a l’automobilística. Segons explica un dels membres del comitè d’empresa, Carlos Villarreal, “aquests avançaments, però, són un pedaç que no permeten a cap família tirar la seva vida endavant”, i explica que molts empleats ja partien de nòmines amb sous molt baixos i vivien al dia.

Un altre exemple és el de l’empresa del sector del metall Funciones de Òdena SA (Funosa), que va enviar més de 200 treballadors a casa registrant un expedient el 13 de març. Explica José Luis Pérez, delegat sindical de la CGT a l’empresa, que “la meitat no han cobrat l’ajuda per desocupació i s’han detectat desenes de casos d’errors amb persones que han rebut diners a nom d’un altre empleat i fins i tot treballadors de baixa que han cobrat com si haguessin entrat a l’expedient”.

Demanen depurar responsabilitats

Els representants dels treballadors asseguren que, tot i entendre el “col·lapse” derivat de l’allau d’ERTO, els treballadors es pregunten per què no s’han prioritzat els pagaments per a les persones amb menys recursos i reclamen que es depurin responsabilitats al servei estatal d’ocupació.

També altres col·lectius, com els treballadors temporals, les empleades de la llar o els fixos discontinus, estan tenint problemes per accedir a les ajudes per desocupació. En els dos primers casos, les prestacions no s’han pogut sol·licitar fins a aquesta setmana. Els fixos discontinus, que pertanyen sobretot al sector turístic, s’han trobat que moltes empreses no els han inclòs en els ERTO i han hagut de tramitar individualment l’ajuda.

Com fer les reclamacions

Les persones afectades per ERTO que no rebin les nòmines o que detectin errors han de posar-se en contacte amb l’empresa perquè ho comuniqui al SEPE, explica l’advocat del Col·lectiu Ronda, Miguel Arenas, especialista en Seguretat Social. Pot passar que la informació bancària no sigui correcta o que no s’especifiqui bé quants fills es tenen a càrrec. A més, també es pot reclamar per via telemàtica al servei estatal sense necessitat de disposar d’un certificat digital. Arenas creu que caldria canviar el sistema de tramitació per evitar un coll d’ampolla com el que s’ha produït i que es pot tornar a repetir, així com reformar l’atur perquè sigui una prestació més “digna” que l’actual.

El ministeri de Treball va indicar el 4 de maig que faltaven 300.000 prestacions per aprovar a tot l’estat i que s’havien acceptat el 90 % dels procediments a finals d’abril. Fonts del ministeri que encapçala Yolanda Díaz asseguren que els expedients pendents s’han resolt al llarg d’aquesta setmana i que les persones que encara no hagin cobrat aquest dilluns ho faran durant el maig gràcies a un acord amb els bancs per agilitzar el procés.