Tot i que el servei de neteja funciona amb un terç dels serveis habituals -un 50 % en aquelles zones sense recollida de residus amb contenidors i al Raval-, l’Ajuntament ha redoblat esforços en el manteniment dels voltants de punts clau durant la crisi del coronavirus. En un comunicat, el consistori informa que es prioritza la neteja dels entorns de centres sanitaris i hospitals, de farmàcies, mercats i supermercats. Segons l’Ajuntament, els serveis de neteja i recollida de residus estan garantits arreu de la ciutat i han funcionat bé durant els primers dies de l’estat d’alarma.

Recomanacions sobre les escombraries

La generació de residus a les llars barcelonines no ha canviat per la situació de confinament per la covid-19, però, en canvi, sí que s’ha constatat una reducció del 80 % de les deixalles produïdes per l’activitat comercial, cosa que encaixa amb la situació d’estat d’alarma.

Des del govern, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, demana que se “segueixi reciclant i fent-ho bé” i remarca la importància de “deixar les escombraries dins dels contenidors i no fora, per facilitar la feina dels professionals de la neteja”. En aquest sentit, Badia valora l’esforç de tots aquests professionals i proposa que en els aplaudiments de cada vespre “s’hi sumi el cos de la neteja, que cada dia és al peu del canó, contribuint perquè la ciutat funcioni amb normalitat”.

L’Ajuntament, a més, demana a la ciutadania no llençar les bosses de les escombraries a les papereres ni deixar-les als voltants dels punts verds, que continuen tancats. També recorda que està suspesa la recollida de trastos vells i mobles.

Fonts públiques i consum d’aigua

Tot i la situació d’excepcionalitat a la ciutat, les fonts públiques continuen operatives perquè són “un servei bàsic i essencial”, però es demana extremar les mesures sanitàries si se’n fa ús; per exemple, evitar que la boca toqui l’aixeta de la font, que les ampolles tampoc no hi entrin en contacte i rentar-se les mans abans i després de fer-ne ús.

Pel que fa al consum d’aigua durant aquests 14 dies d’estat d’alarma, s’ha constatat un augment del consum a les llars d’un 8 % i en canvi, una davallada d’entre el 36 i 45 % en els comerços de la ciutat.