L’Ajuntament de Barcelona es prepara per declarar l’emergència climàtica. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, ha convocat grups i entitats que treballen pel clima, juntament amb Generalitat i Govern espanyol, per formar una mesa conjunta que declari l’emergència climàtica a la ciutat. L’anunci s’ha fet un dia després que la portaveu del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi, ho demanés a l’alcaldessa.

Sanz ha assegurat que aquesta cimera ha de servir per concretar mesures a curt termini per afrontar el canvi climàtic i també ha dit que el consistori no hi anirà amb les mans buides, malgrat que no ha volgut concretar encara cap proposta. La mesa s’establirà durant la primera quinzena de juliol i la presidirà l’alcaldesa, Ada Colau.

Som a temps de donar la volta a la situació?

Janet Sanz ha volgut valorar algunes mesures que ja ha pres l’Ajuntament, com les zones de baixes emissions o els refugis climàtics, però és hora de fer una passa més enllà com, per exemple, tractar la reducció dels residus plàstics. La tinenta alcalde d’Ecologia considera que les onades de calor, la sequera i les pluges intenses “han vingut per quedar-se”, però que encara hi ha marge per redreçar una situació que, opina, “pot empitjorar”.

Barcelona no seria la primer ciutat europea en declarar aquest estat d’emergència climàtica. Als Països Baixos, la ciutat d’Amsterdam ja ho va fer i també n’és un exemple el govern de les illes Britàniques.