Foto: Alfons Puertas el 27 de juny de 2019

Durant tota la setmana hem viscut a Barcelona nits tropicals, amb temperatura mínima superior als 20 ºC. Aquest dijous, però, hem viscut la primera nit tòrrida de la temporada (amb temperatura mínima de 25 ºC) als barris de Gràcia, Sant Gervasi i Vallcarca. 

Temperatura mínima 27/06/19

La nit tòrrida més prematura de la dècada

Segons les dades climàtiques del barri de Gràcia la nit de dimecres a dijous ha estat tòrrida i és la més prematura dels darrers 10 anys de dades. L’any passat se’n van registrar fins a una dotzena al Raval i quatre a l’Observatori Fabra.

Onada de calor excepcional per a l’època

Mari Carmen Lassat, 

catedràtica de física de l’atmosfera de la Universitat Barcelona, ha explicat a ‘El matí de Barcelona‘ que la intensitat d’aquesta onada de calor també es pot qualificar com una de les més primerenques dels darrers anys, només comparable amb la del 2013.

Per una altra banda, Llassat ha explicat que les onades de calor són habituals al nostre clima, però els paràmetres de la d’aquests dies poden relacionar-se amb el canvi climàtic per l’extensió, duració i intensitat, més pròpia d’un mes de juliol. Malgrat això, l’experta ha aclarit que aquestes temperatures “anormals per a l’època” no vaticinen una resta d’estiu extremadament càlid, sinó que els models estacionals preveuen uns propers mesos dins de paràmetres climàtics de normalitat.

La calor i la contaminació se sobrealimenten

L’entrada d’aire càlid a tots els nivells de l’atmosfera, procedent del nord d’Àfrica, és la responsable de l’augment tèrmic d’aquests dies. A més, aquesta situació meteorològica es troba en situació d’estancament atmosfèric i això dificulta la dispersió de partícules contaminats (PM10). Des de dimarts està activat l’avís preventiu de contaminació per partícules en suspensió a l’atmosfera.

El dia 24 de juny ja acostuma a ser el dia amb més PM10 de l’any, a causa de la pólvora dels petards i els fums de les fogueres de Sant Joan, però aquest any s’hi ha afegit l’entrada de pols procedent del Sàhara, que impulsa aquesta massa d’aire càlid. Segons Llassat, la calor i la contaminació se sobrealimenten i són especialment nocives per a la salut, els ecosistemes i el risc d’incendis.