Alerta màxima aquest divendres del comitè tècnic del pla Infocat, que s’ha reunit al Departament d’Interior per fer seguiment de l’incendi a la Ribera d’Ebre i també de l’onada de calor generalitzada a tot Catalunya. Segons els diferents comandaments d’emergències, aquest divendres l’onada arriba al seu punt àlgid i el risc d’incendis és extrem. En aquest sentit, Joan Rius, del Cos d’Agents Rurals, ha dit que entre un 15 i un 20 % del territori està “en risc extrem” i ha remarcat que “no ho havia vist mai en 30 anys d’experiència”. La resta del territori es troba a nivell 2, que correspon a un risc molt alt.

Per fer-hi front, el cos ha decidit tancar diversos massissos forestals amb risc d’incendi com el de Cadiretes, les Gavarres i Montserrat. En aquest últim cas es pot pujar al santuari, però no al medi natural. També s’han tancat els accessos al Montsec i als Ports de Tortosa-Beseit. Rius ha estat contundent i ha demanat que “qualsevol comportament que a la resta de l’any no origina un incendi com una cigarreta, amb aquestes circumstàncies pot ser un incendi. El que hem de fer és extremar els comportaments”.

Cap de setmana difícil

Els Mossos d’Esquadra posen el focus sobretot en el cap de setmana que preveuen difícil per dues circumstàncies. Primer de tot, per la revetlla de Sant Pere, i després, per l’alta mobilitat, ja que molts ciutadans comencen vacances i molts turistes viatjaran fins a Catalunya, sense conèixer la situació de risc d’incendi. Per això, el comissari Creus ha explicat que treballaran en col·laboració amb els agents rurals per prevenir l’accés a zones on es determini que no es pot accedir.

L’incendi de la Ribera d’Ebre

Pel que fa l’incendi de la Ribera de l’Ebre, l’inspector Eduard Martínez, del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, ha dit que “es preveu que al llarg del dia d’avui no es doni per estabilitzat”. En aquesta línia, treballen per evitar que el foc no reprengui en algunes zones, ja que, ha dit, “les condicions meteorològiques tindrien una gran capacitat de creixement”.

L’incendi s’aproxima aquest divendres a les sis mil hectàrees cremades i els preocupa especialment el tercer terç del foc que, segons Martínez, està “inestable”. Hi treballen 350 efectius de la Generalitat de 120 dotacions i set mitjans aeris propis, així com mitjans de l’estat i de Castella-la Manxa i personal d’ADF.