Protecció Civil manté activada l’alerta del Pla PROCICAT per onada de calor, que aquest divendres pot portar valors de fins a 38º a Barcelona. Es preveu que l’episodi de màximes temperatures d’allargarà fins al cap de setmana, però des del Servei Meteorològic de Catalunya alerten que els termòmetres es mantindran la setmana que ve per sobre de la mitjana habitual. En aquest sentit, la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, adverteix que “estem en una situació molt crítica”, no només pels valors que marcarà el mercuri sinó per la “persistència” en el temps. La calor no baixarà fins a marques habituals ni tan sols de nit.

Per fer seguiment de la situació, el comitè tècnic d’emergències es reunirà cada dia al departament d’Interior. S’hi apleguen representants de tots els equips implicats: prevenció i extinció d’incendis, policia i serveis d’emergències mèdiques. Segons ha informat protecció civil, tots els serveis s’han reforçat majoritàriament amb més personal, per “minimitzar els riscos”. En el cas dels serveis mèdics, per exemple, s’han ampliat els efectius tant del 061 com de l’atenció primària, segons ha explicat Ferrer.

Mesures preventives

Els Ajuntaments són els encarregats de traslladar a la ciutadania les recomanacions a seguir. Barcelona assegura que té “tots els dispositius i serveis preparats”, i especialment els destinats als col·lectius més vulnerables, com els infants o les persones grans. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha remarcat episodis com aquest posen en evidència que hi ha “un problema amb el clima” i assegura que el consistori ja està treballant en aquesta línia.

Entre les principals recomanacions, hidratar-se sovint i evitar sortir a les hores de més sol, especialment si es vol practicar activitat física. També s’aconsella, en cas que no es tingui ni ventilador ni aire condicionat, passar almenys dues hores al dia en locals climatitzats. Pel que fa a les persones grans que viuen soles, es recomana visitar-les almenys un cop al dia.

El pla per risc d’incendis, en prealerta

Protecció Civil també manté activat el pla INFOCAT per risc d’incendi, en aquest cas en fase de prealerta a diverses comarques. Tot i que a Barcelona el risc és baix, a la resta de Catalunya és elevat. A les altes temperatures, s’hi suma una humitat molt baixa i una situació de sequera a bona part del territori català.

Per minimitzar el risc, entre dijous i divendres es tancaran els accessos a diversos massissos: el Montsec, el Montsant i els Ports de Tortosa. També s’han anul·lat algunes rutes d’activitats juvenils.

La contaminació, encara alta

A més d’aquests dos plans, també es manté activat l’avís preventiu per alta contaminació de partícules en suspensió. Si la situació es manté igual durant més de tres dies, s’entrarà en un episodi de contaminació. Tot i això, no hi haurà restriccions al trànsit perquè només s’apliquen quan augmenten els nivells de diòxid de nitrogen, i no per partícules en suspensió.