Contaminació aire Barcelona
Foto: @davidtriadu

Aquest dijous s’ha sabut que el Tribunal Constitucional ha suspès 15 articles de la Llei contra el canvi climàtic de la Generalitat de Catalunya. Aquesta és la resposta de l’ens judicial al recurs que va transmetre el Partit Popular just després d’entrar en vigor l’article 155 i que limitava l’autogovern català. La Llei de canvi climàtic data de l’agost del 2017.

En opinió de l’ens judicial, el govern català no té potestat per prohibir el “fracking” (extracció de gas i petroli del subsol) , ni marcar objectius de reduccions d’emissions, ni tirar endavant el pla de tancament de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó per al 2027.

Per contra, avala altres articles que el govern de Mariano Rajoy havia demanat que també es prohibissin atenent-se a la idea que el govern català envaïa competències estatals. Es tracta, per exemple, de la creació d’un impost sobre emissions de diòxid de carboni als vehicles que sobrepassin un llindar preestablert.

Resposta de la Generalitat

Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha lamentat la sentència. Admet que això dificultarà molt la reactivació d’aquesta llei, un cop intervinguda pel 155. Afirma que aquesta llei està basada en polítiques climàtiques que facilitin l’assoliment dels objectius marcats per les Nacions Unides, a la convenció sobre canvi climàtic de París. Aquesta convenció marcava el 2020 com a data límit d’assoliment d’emissions que actualment s’estan superant i que faciliten, per exemple, l’augment d’onades de calor com la d’aquests dies, o la formació d’incendis com el que fa tres dies que crema a la Ribera d’Ebre.