L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest divendres en fase d’alerta el protocol previst al pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut. S’ha posat en marxa ja que està previst que a la ciutat de Barcelona se superi el llindar de temperatura elevada i sobrepassi el nivell que és habitual en les hores centrals del dia. De fet, aquest divendres es preveu que sigui el pitjor dia de l’onada.

El pla preveu dos dispositius específics: un per atendre les persones vulnerables, és a dir, gent gran, infants i persones sense llar i un altre d’específic a la via pública. Aquest últim el duran a terme efectius del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i de la Creu Roja, que sortiran al carrer a les franges horàries de més calor per repartir aigua i informar de la possibilitat d’utilitzar espais climatitzats. A més, fan recomanacions com hidratar-se constantment, evitar els espais amb molt de sol i també que no s’aconsella fer àpats molt calòrics ni ingestar begudes alchòliques. També alertaran a la gent que sigui al carrer dels serveis d’emergències en cas de detectar alguna persona en risc.

Tots dos protocols es mantindran actius fins que la temperatura no recuperi el nivell habitual i se situï per sota el llindar d’alerta. Pel que fa el dispositiu dedicat a les persones vulnerables, es faran tasques d’informació a través del serveis de teleassistència, atenció domiciliària i dels centres de serveis socials. A més, es farà un seguiment de les persones considerades més fràgils.

També està previst la concessió puntual de ventiladors, àpats a domicili o atenció personalitzada a domicili per evitar que les persones amb major risc surtin al carrer. A més, es perllongaran les activitats a centres climatitzats com casals d’avis o centres de dia pera persones grans i amb discapacitat.