Imatge de la platja del Bogatell
La pluja, el vent i el mal estat de la mar seran protagonistes a darrera hora

Encara no fa ni una setmana que alguns barris de Barcelona patien els efectes de l’enèsim aiguat de la temporada. Aquest diumenge Barcelona, però també el conjunt del país, torna a estar en alerta davant la possibilitat que la pluja caigui de forma intensa i abundant, i pugui causar noves incidències a la ciutat.

L’ exhuracà Leslie: una peça clau

Leslie va tocar terra finalment dissabte a darrera hora al nord de Portugal, a uns 200 km al nord de Lisboa, convertit ja en un cicló posttropical. Al llarg de la nit i la matinada ha implicat precipitacions abundants i ratxes de vent fortes a l’extrem nord-oest de la península Ibèrica. Aquest matí, convertit ja en una borrasca posttropical —una borrasca convencional—, avança pel nord de la península.

La borrasca, formada amb les restes de Leslie, combinada amb un embossament d’aire fred en altura, seran els responsables de les precipitacions de les pròximes hores. L’ex-Leslie avançarà per la vall de l’Ebre aquesta tarda, i de cara al vespre s’emplaçarà davant del litoral. Aquesta posició afavorirà vents de xaloc, del sud-est, cap a Catalunya.

La combinació de vents càlids i humits en superfície, amb l’embossament d’aire fred que hi haurà en altura, fan preveure que les pluges siguin intenses a darrera hora del dia i que puguin acumular registres notables en alguns sectors del país.

Avisos vermells i l’Inuncat activat

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat nombrosos avisos d’acumulació de precipitació, d’intensitat, de mala mar i de fortes ratxes de vent.

Els avisos són contundents i cal destacar, entre d’altres, un avís vermell —perill molt alt— per la possibilitat que s’acumulin més de 40 litres en 30 minuts aquest vespre a les comarques de Tarragona i del sud de Barcelona, i entre la mitjanit i la matinada a les comarques del nord de Barcelona —també al Barcelonès— i a les de Girona.

També cal ressaltar, entre d’altres, avisos de color taronja —perill alt— d’acumulació de més de 100 litres en 24 hores a les comarques del litoral i el prelitoral.

L’Aemet també va forta pel que fa als avisos, tant pel que fa a la quantiat i intensitat de precipitació, com pel que fa al mal estat de la mar i les fortes ratxes de vent.

Mapa d'avisos d'intensitat de pluja
Avisos per intensitat de pluja per dilluns. Font: SMC

En base als avisos del Servei Metorològic de Catalunya, Protecció Civil ha activat, a mig matí de diumenge, l’alerta del pla Inuncat:

La pluja més intensa arribarà a darrera hora de la tarda a Barcelona

Tot fa pensar que els xàfecs continuaran caient de forma intermitent —amb alguna pausa— fins a mitja tarda a Barcelona i a l’entorn metropolità. Tal com ja ha passat aquesta nit, es podrien acumular registres en algunes localitats del nord del riu Llobregat però, de moment, de forma aïllada.

L’arribada de l’embossament d’aire fred i la borrasca afavoriran que el vent de xaloc s’enforteixi havent dinat, i que entre el vespre i primeres hores de la nit pugui superar els 70 km/h en alguns sectors de litoral i a Barcelona. L’estat de la mar també es complicarà i a darrera hora les onades podrien superar els 2,5 metres a les platges de la ciutat.

A darrera hora de la tarda una franja de pluja intensa i de tempestes entrarà per ponent i el sud, i anirà escombrant el país d’oest a est. Tot fa preveure que serà entre el vespre i primeres hores de la nit de diumenge a dilluns quan assolirà Barcelona i l’entorn metropolità. Posteriorment, al llarg de la nit i la matinada s’anirà retirant cap a les comarques gironines.

Dilluns la situació tendirà a millorar de forma clara, tot i que encara serà un dia insegur i amb risc de xàfecs puntuals sobretot de bon matí i, novament, a partir de la tarda.

A btveltemps seguirem minut a minut l’evolució d’aquesta situació de possibles aiguats a Barcelona.