El comitè tècnic de l’Infocat, format per diferents comandaments d’emergències, s’ha reunit aquest dijous per analitzar l’onada de calor que afecta de ple tot Catalunya. Protecció Civil ha alertat a la població que el pitjor ha d’arribar aquest divendres. Les temperatures màximes poden superar els 40 graus a l’interior del país i les mínimes estaran per sobre dels 20 graus a tot Catalunya. Està previst que l’episodi de calor extrema comenci a remetre de forma gradual a partir del cap de setmana.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha demanat a la població que sigui prudent i ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana. Ha dit “que tothom prengui consciència”. Aquest mateix dijous, Salut ha explicat que per fer front a les onades de calor que poden repetir-se al llarg de l’estiu s’ha reforçat la plantilla sanitària als hospitals i als CAP amb 503 persones addicionals.

Els comandaments temen que es declari un altre incendi

Sobre l’incendi que crema a la zona de la Ribera d’Ebre, han dit que els Bombers hi segueixen treballant per extingir-lo. L’Infocat s’ha elevat a la fase d’emergència pel foc. Ara mateix amenaça de devorar unes 20.000 hectàrees. Fins ara ja ha cremat una extensa àrea: en total 5.500 hectàrees, el que representa mig Barcelona. Els comandaments reunits han alertat que en cas que es declari un altre incendi les dotacions de Bombers s’haurien de redistribuir pel territori afectat, una “situació que seria molt complicada i molt problemàtica”.

Els agents rurals han explicat que han fet arribar l’informe de l’incendi als jutjats. L’origen del foc s’ha produït en una granja d’aus i segons diu l’inspector en cap dels agents rurals, Josep Antoni Mur, els fems van fermentar i es van incendiar. La granja compleix amb la normativa, però s’investigarà si ha vulnerat la llei per mal ús dels residus.

En el mateix sentit d’apel·lar a la prudència, els Mossos d’Esquadra han recomanat a la població fer un ús responsable de la pirotècnia durant la revetlla de Sant Pere.