Imatge de sol i calor

Amb l’onada de calor ja al damunt, la temperatura s’ha començat a disparar, tant la màxima com la mínima, que a Barcelona ja s’han quedat a tocar de la marca dels 25 ºC. Entre aquest dijous i dissabte ens arribarà el moment més complicat d’aquesta onada de calor, tant a Barcelona com a la resta de Catalunya.

A Barcelona, divendres el dia clau

A Barcelona, com és usual, manarà més la procedència del vent que no pas la situació en altura per saber si es dispararà gaire la temperatura. La marinada, juntament amb una aigua del mar encara relativament fresca, pot afavorir que la màxima no quedi gaire descontrolada.

Tot i això, entre divendres i dissabte, però especialment divendres, el vent pot girar durant unes hores a garbí/ponent, cosa que pot fer que la temperatura màxima aquell dia superin amb certa facilitat els 35 ºC i puguin arribar a tocar els 37 ºC. Serà el dia (juntament amb dissabte) en què la màxima quedarà més alta.

Primeres nits d’insomni

Les properes nits es preveuen complicades per a una bona conciliació del son. Les més xafogoses i càlides podrien ser les nits de dijous, divendres i dissabte, amb alguns registres que podrien no baixar en tota la nit dels 26-27 ºC, amb una humitat elevada i amb una xafogor molt intensa. Nits tòrrides per acabar el mes de juny.

A Catalunya, més de 40 ºC

La marca dels 40 ºC quedarà enrere a moltes comarques de l’interior, prelitoral, Catalunya Central i la Vall de l’Ebre i es podrien acostar a aquesta marca fins i tot a algunes valls dels Pirineus tant dijous com divendres i dissabte. De fet, seran aquests dos darrers dies els que probablement donaran els registres més elevats, amb alguns valors que podrien arribar o superar els 43-44 ºC.

A més a més, tot i que les nits no seran tan difícils com les de Barcelona, serà freqüent trobar mínimes tropicals (més de 20ºC) a bona part del territori i fins i tot en algunes valls dels Pirineus.

Rècords absoluts que es podrien superar

Amb aquesta situació, és més que probable que molts registres superin les encara actuals màximes absolutes per a un mes de juny, sobretot fora de la costa. També es veuen possibles alguns registres històrics tenint en compte tota la sèrie de dades.

A Barcelona (O. Fabra) caldria superar els 35,5 ºC (1947) per passar el rècord del juny i els 39,8ºC (juliol 1982) per superar la marca absoluta. Sense descartar la primera, es veu molt més complicat assolir el registre absolut.

En canvi, Lleida i Girona sí podrien superar amb més facilitat aquestes marques històriques:

Lleida (AEMET) hauria de superar els 40,6 ºC (1986) per assolir el rècord del juny i els 43,1 ºC (juliol del 2015) per superar el rècord històric.

Girona (AEMET) assolirà el seu rècord del juny si supera els 39,7 ºC (2003) i el seu rècord històric si supera els 41,3 ºC de juliol del 2015

La normalitat arribarà molt a poc a poc

Per ara, els models a mitjà termini indiquen que a partir de diumenge la bombolla africana es començarà a desinflar. Ara bé, no sembla cap canvi dràstic sinó més aviat un lentíssim retorn a una normalitat que tampoc no acabaria d’arribar, perquè la temperatura, tot i recular lentament, continuaria per damunt la mitjana climàtica.

L’estiu ha començat fort. Ventilar la llar a les nits, dutxes i altres consells us serviran per fer-la una mica menys feixuga.