L’Enquesta de serveis municipals 2019 situa la inseguretat com el problema més greu que els barcelonins veuen a la ciutat. En un any, aquesta preocupació ha passat del cinquè al primer lloc del rànquing i s’ha triplicat el nombre de persones que la posen com a primer problema. La inseguretat, de fet, supera de llarg qüestions que l’havien liderat abans com l’accés a l’habitatge, el turisme o l’atur.

  1. Inseguretat (17,1 %)
  2. Accés a l’habitatge (12,2 %)
  3. Circulació/trànsit (6 %)
  4. Contaminació i medi ambient (5,9 %)
  5. Neteja (5,8 %)
  6. Turisme (5,2 %)
  7. Atur/condicions de treball (5 %)

Cal remuntar-se a l’enquesta del 2012 per trobar una valor més elevat en la inseguretat (20 %). Des d’aquell any, la preocupació per la seguretat havia anat baixant fins al 5,6 % del 2018, xifra que enguany s’ha més que triplicat. Quan es pregunta quin és el problema més greu del barri, la inseguretat lidera el rànquing en vuit dels 10 districtes, quan fa un any ho feia en sis.

mapa districtes enquesta serveis 2019

Ciutat Vella és el districte més amoïnat per la inseguretat. El 41 % dels veïns l’assenyalen, el doble dels que ho feien el 2018. Nou Barris (25 %), Sant Andreu (23,1 %) i Sant Martí (20,1 %) són els districtes on la preocupació per la seguretat també ha crescut més (entre set i 10 punts). A Sants-Montjuïc es manté com a primer problema (16,7 %) i passa a liderar el rànquing a l’Eixample (12,6 %) i les Corts (9,6 %).

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha recordat que l’enquesta es va fer a principis d’any, en precampanya, quan el debat sobre la seguretat, ha apuntat, era més viu als mitjans i en el debat públic. “Podríem esperar valoracions més negatives; però no ho faig en to positiu, el problema hi és”, ha valorat.

Els problemes varien en els dos districtes restants. A Gràcia, els veïns assenyalen l’accés a l’habitatge (13,2 %) com la principal preocupació del districte, mentre que a Sarrià – Sant Gervasi estan més amoïnats per la neteja (11,6 %). L’anàlisi barri a barri permet veure que la Dreta de l’Eixample i la Sagrada Família remarquen el turisme com a problema.

Més crítics amb la ciutat

L’Enquesta de serveis municipals es fa un cop l’any, és la més extensa de l’Ajuntament, amb 6.000 entrevistes i es posa nota també als diferents serveis públics. Entre els enquestats, creixen els que creuen que la ciutat ha empitjorat (del 37,9 al 44,9 %) i baixen els que apunten que ha millorat (del 34,8 al 32,4 %). Per districtes, Ciutat Vella és el més descontent amb l’evolució en l’últim any i el 45,2 % creu que ha empitjorat.

Colau i Collboni s’estrenen amb un 6,2

Pel que fa a la valoració de la gestió municipal, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni rep en la primera enquesta un 6,2 de nota mitjana. És una de les valoracions més altes de la sèrie, tot i que en el mandat anterior havien estat sempre més elevades. En l’enquesta també es valora la gestió que fa l’Ajunament dels diners. Un 45,9 % creu que ho fa bé o molt bé i un 27,2 % apunta que ho fa malament o molt malament.