Cada vegada són més els sol·licitants d’asil que arriben a Barcelona acompanyats en família i amb els seus fills menors d’edat. Per això, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) ha posat en funcionament aquest dilluns un altre edifici, més gran. Està ubicat al número 141 del carrer de Tarragona i, a partir d’ara, s’hi farà la primera atenció a les famílies refugiades amb menors a càrrec.

Més espais per garantir una millor atenció

Les instal·lacions són de 300 metres quadrats i incorporen un millor sistema de cita prèvia per agilitzar l’atenció i millorar la qualitat del servei vist l’increment de la demanda. També es reserven diàriament 25 cites d’emergència per a assumptes jurídics i d’habitatge. Disposa de sales d’atenció més grans, més despatxos, han passat de quatre boxes a set en els quals es vol garantir la màxima confidencialitat. La posada en marxa d’aquest equipament ha requerit una inversió de 500.000 euros.

Un miler de menors atesos

Durant el primer semestre del 2019, el nombre de menors atesos de famílies refugiades ha arribat a 1.304, un increment del 50 % respecte a les xifres del mateix període del 2018. De gener a juny han estat 5.624 les persones que han sol·licitat asil i, segons la projecció que fa el SAIER, l’any es podria tancar amb més de 10.000 sol·licitants atesos.  Pel que fa al total de persones ateses,  l’any passat van ser 19.422 i es calcula que aquest any podrien superar les 22.000.

Fins ara la seu principal del SAIER estava situada a l’avinguda del Paral·lel, però ara s’ha traslladat fins a Hostafrancs per poder atendre el nombre creixent de famílies refugiades amb fills petits que arriben a Barcelona. El nou equipament,  en funcionament des de finals de setembre, actua com a porta d’entrada i disposa del servei de primera acollida, des d’on es deriven els usuaris en funció de la vulnerabilitat, la tipologia de problema o sol·licitud i l’emergència de la situació. Els altres tres espais de Paral·lel i el carrer de Font Honrada continuaran en funcionament.

 

El SAIER ofereix informació i assessorament sobre immigració, refugi, emigració i retorn voluntari a qualsevol persona que visqui a la ciutat. Es tracta d’un servei gratuït que presta l’Ajuntament i també diverses entitats.